Placuszki z kaszy gryczanej z łososiem
Racuchy z kaszy gryczanej to doskonała alternatywa dla tradycyjnych placków na śniadanie lub lekką kolację. Ten nietuzinkowy przepis dopełnia smakowe unikalne połączenie łososia z aromatyczną kaszą gryczaną. Placuszki z kaszy gryczanej z łososiem to egzotyczne połączenie, które z pewnością przyciągnie miłośników kuchni fusion. To świetna okazja, aby wprowadzić do swojej diety więcej ryb i zdrowych zbóż. Kasza gryczana jest bogata w białko, błonnik i minerały, a łosoś dostarcza cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ta propozycja na pewno zachwyci wszelkimi miłośnikami zdrowej kuchni.
admin
Składniki:
- 30 dag ugotowanej kaszy gryczanej (torebka)
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- 4 łyżki startego sera żółtego
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka majeranku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- Sos chrzanowy:
- 3 łyżki majonezu
- 5 łyżek śmietany 30%
- 2-3 łyżki chrzanu tartego lub ze słoika
- sól, cukier
- Dodatkowo:
- łosoś wędzony
Placuszki z kaszy gryczanej z łososiem – jak zrobić?
-
1.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na oleju. Kaszę wsypujemy do miski, dodajemy jajka, mąkę, ser żółty, przeciśnięty czosnek, natkę i majeranek. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy placuszki na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron.
Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą, doprawiamy do smaku cukrem i solą. Na każdym placuszku robimy kleks z sosu chrzanowego, układamy na nim kawałek wędzonego łososia.
Placuszki z kaszy gryczanej z łososiem – dodatkowe informacje
Placuszki z kaszy gryczanej z łososiem możemy podawać z samym sosem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Racuszki z kaszki ryżowej
Następny przepis: Racuszki z wiórkami kokosowymi