Placuszki z kaszy gryczanej z łososiem

Placuszki z kaszy gryczanej z łososiem

Racuchy z kaszy gryczanej to doskonała alternatywa dla tradycyjnych placków na śniadanie lub lekką kolację. Ten nietuzinkowy przepis dopełnia smakowe unikalne połączenie łososia z aromatyczną kaszą gryczaną. Placuszki z kaszy gryczanej z łososiem to egzotyczne połączenie, które z pewnością przyciągnie miłośników kuchni fusion. To świetna okazja, aby wprowadzić do swojej diety więcej ryb i zdrowych zbóż. Kasza gryczana jest bogata w białko, błonnik i minerały, a łosoś dostarcza cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ta propozycja na pewno zachwyci wszelkimi miłośnikami zdrowej kuchni.

Składniki:

  • 30 dag ugotowanej kaszy gryczanej (torebka)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki startego sera żółtego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • Sos chrzanowy:
  • 3 łyżki majonezu
  • 5 łyżek śmietany 30%
  • 2-3 łyżki chrzanu tartego lub ze słoika
  • sól, cukier
  • Dodatkowo:
  • łosoś wędzony

Placuszki z kaszy gryczanej z łososiem – jak zrobić?

  1. 1.
    Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na oleju. Kaszę wsypujemy do miski, dodajemy jajka, mąkę, ser żółty, przeciśnięty czosnek, natkę i majeranek. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy placuszki na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron.

Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą, doprawiamy do smaku cukrem i solą. Na każdym placuszku robimy kleks z sosu chrzanowego, układamy na nim kawałek wędzonego łososia.

Placuszki z kaszy gryczanej z łososiem – dodatkowe informacje

Placuszki z kaszy gryczanej z łososiem możemy podawać z samym sosem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Racuszki z kaszki ryżowej
Następny przepis: Racuszki z wiórkami kokosowymi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode