Placuszki z jarmużu

Placuszki z jarmużu

Przepis na placki z jarmużem to doskonała propozycja na zdrowe, pożywne i smaczne danie. Te wegetariańskie placuszki zachwycą smakoszy i miłośników zdrowego odżywiania. Idealnie sprawdzą się jako lekki obiad czy urozmaicenie diety. Zawarte w jarmużu witaminy i składniki mineralne sprawiają, że jest on jednym z najzdrowszych warzyw na świecie. Połączenie jarmużu z tradycyjnymi składnikami placków daje nie tylko pyszne, ale i wartościowe danie. W dodatku rozgrzewające i sycące placki są świetne na chłodniejsze dni. Spróbuj placuszków z jarmużu i zasmakuj zdrowia!

Składniki:

  • 1 mały kubek jogurtu naturalnego (około 200-250 g)
  • 1 szklanka zmielonego lub drobno pokrojonego jarmużu
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki orkiszowej jasnej
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • tłuszcz do smażenia

Placuszki z jarmużu – jak zrobić?

  1. Żółtka oddzielić od białek. Do jogurtu dodać jarmuż, żółtka, mąkę, przeciśnięty czosnek i sól. Wymieszać.
  2. Białka ubić na sztywno, połączyć z masą i smażyć placuszki na rozgrzanym tłuszczu.

Sposób przygotowania:

porady

Placuszki z jarmużem – dodatkowe informacje

placki z jarmużem mogą być przygotowane zarówno z jarmużu świeżego, jak i mrożonego (przed użyciem rozmrożonego).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: PLACUSZKI Z JABŁKIEM NA PROSZKU DO PIECZENIA
Następny przepis: Placuszki z kaszy manny z dodatkiem wiórków kokosowych

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode