Placuszki z jarmużu
Przepis na placki z jarmużem to doskonała propozycja na zdrowe, pożywne i smaczne danie. Te wegetariańskie placuszki zachwycą smakoszy i miłośników zdrowego odżywiania. Idealnie sprawdzą się jako lekki obiad czy urozmaicenie diety. Zawarte w jarmużu witaminy i składniki mineralne sprawiają, że jest on jednym z najzdrowszych warzyw na świecie. Połączenie jarmużu z tradycyjnymi składnikami placków daje nie tylko pyszne, ale i wartościowe danie. W dodatku rozgrzewające i sycące placki są świetne na chłodniejsze dni. Spróbuj placuszków z jarmużu i zasmakuj zdrowia!
admin
Składniki:
- 1 mały kubek jogurtu naturalnego (około 200-250 g)
- 1 szklanka zmielonego lub drobno pokrojonego jarmużu
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki orkiszowej jasnej
- 3 ząbki czosnku
- sól
- tłuszcz do smażenia
Placuszki z jarmużu – jak zrobić?
- Żółtka oddzielić od białek. Do jogurtu dodać jarmuż, żółtka, mąkę, przeciśnięty czosnek i sól. Wymieszać.
- Białka ubić na sztywno, połączyć z masą i smażyć placuszki na rozgrzanym tłuszczu.
Sposób przygotowania:
porady
Placuszki z jarmużem – dodatkowe informacje
placki z jarmużem mogą być przygotowane zarówno z jarmużu świeżego, jak i mrożonego (przed użyciem rozmrożonego).
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: PLACUSZKI Z JABŁKIEM NA PROSZKU DO PIECZENIA
Następny przepis: Placuszki z kaszy manny z dodatkiem wiórków kokosowych