Placuszki z cukinią na ostro
Jeżeli jesteś fanem pikantnych dań i szukasz przepisu na coś lekkiego, ale zarazem sycącego, to musisz wypróbować nasz przepis na placuszki z cukinią na ostro! Idealne na drugie śniadanie, przekąskę lub lekki obiad. Delikatne i soczyste placuszki z cukinią podkręcą Twój smakosophy wyrazistymi, ostrymi przyprawami. Cukinia sprawi, że placuszki będą niezwykle miękkie i wilgotne w środku, a równocześnie chrupiące na zewnątrz. Pikantny twist dodatkowo podkreśla smak cukinii i sprawia, że placuszki zyskują zupełnie nowy wymiar smaku. Ta prosta i zdrowa przepis z pewnością ożywi Twoją codzienną kuchnię!
admin
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 3 jajka
- 3 szklanki utartej cukinii
- sól, pieprz
- chili pieprz cayenne
- tymianek, bazylia, koperek
- olej do smażenia
Placuszki z cukinią na ostro – jak zrobić?
-
1.
Mąkę, mleko i jajka miksujemy. Powinniśmy uzyskać konsystencję podobną do ciasta na naleśniki. Jeśli jest za gęste możemy dodać odrobinę wody. -
2.
Młodą cukinię ucieramy na tarce o grubych oczkach, bez obierania. Dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką, masa powinna być teraz dość gęsta. Doprawiamy solą, pieprzem, chili i pozostałymi przyprawami. Pamiętajmy aby nie przesadzić z chili 😉 -
3.
Na rozgrzanym oleju formujemy placki, smażymy je z obu stron, aż się zarumienią.
Placuszki z cukinią na ostro – dodatkowe informacje
Zamiast suszonych przypraw z torebki świetnie sprawdzą się świeże zioła. Jeśli uda nam się formować dość cienkie placki, po wyjęciu z patelni będą chrupiące 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: PLACUSZKI Z CUKINI Z SEREM FETA
Następny przepis: Placuszki z jarmużu