Placuszki śniadaniowe z borówkami
Zapraszamy do odkrycia smaku naszych placuszków śniadaniowych z borówkami. To idealna propozycja na lekki, ale sycący początek dnia. Są one delikatne, puszyste, a jednocześnie soczyste dzięki dodatkowi słodkich, lekko kwasowych borówek. Proste składniki, które znamy i uwielbiamy, tworzą połączenie, które zaspokoi nasze poranne pragnienie słodkości. Borówki dodają placuszkom nie tylko smaku, ale także atrakcyjnego wyglądu. Aromat tych placuszków, unoszący się nad stołem, na pewno zachęci każdego do zjedzenia śniadania. Wypróbuj nasze placuszki i daj swojemu porankowi wyjątkowy smak.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 130g mąki
- 150ml mleka
- 30g cukru
- 1 jajko
- 25g masła
- 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Placuszki śniadaniowe z borówkami – jak zrobić?
- W małym rondelku roztapiamy masło i zostawiamy do przestygnięcia.
- Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i stopniowo wlewamy mleko i przestudzone masło. Na koniec dodajemy żółtko i dokładnie miksujemy.
- Białko ubijamy ze szczyptą soli, a następnie dodajemy do ciasta delikatnie mieszając za pomocą łyżki.
- Gotowe ciasto przykrywamy folią i odstawiamy na 15 min do lodówki.
- W międzyczasie myjemy borówki (można pokroić też truskawki, banana, czy inne owoce).
- Patelnię smarujemy odrobiną masła. Na rozgrzaną patelnie wlewamy partę ciasta tworząc małe krążki o średnicy ok. 10 cm. Smażymy z obu stron ok. 2 min (obracamy je kiedy na powierzchni pojawią się małe pęcherzyki powietrza).
- Gotowe placki przekładamy na talerz, układamy jeden na drugim posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy owocami.
Placuszki śniadaniowe z borówkami – dodatkowe informacje
Można podać je także z dżemem, sosem czekoladowym lub jogurtem owocowym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Placuszki ryżowe na słono
Następny przepis: Placuszki z cukinią i płatkami owsianymi