PLACUSZKI RYŻOWE
„Biorąc pod uwagę coraz bardziej popularny trend zdrowego odżywiania, nie możemy pominąć tak smacznej i prosty w przygotowaniu propozycji, jak placuszki ryżowe. Są one idealnym sposobem na wykorzystanie ryżu, który został z poprzedniego dnia. To niesamowite danie, które sprawdzi się zarówno na słono, jak i na słodko. Dzięki swojej prostocie, placuszki ryżowe doskonale sprawdzą się podczas szybkiego śniadania czy podwieczorku. Choć składniki są banalnie proste, efekt końcowy może zaskoczyć niejednego smakosza. To przepis dla tych, którzy lubią eksperymentować i odkrywać nowe smaki.”
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 torebka ryżu
- 1 1/4 szklanki mleka
- 1 1/4 szklanki mąki
- 1 jajko
- 5 łyżeczek masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- dżem
Placuszki ryżowe – jak zrobić?
- Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Do mąki dodaj proszek do pieczenia i sól, wlej mleko i dokładnie wymieszaj. Dodaj ugotowany ryż i jajko, ponownie wymieszaj. Na koniec roztop masło i dodaj do masy. Łyżką kształtuj małe placuszki i smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj z ulubionym dżemem 🙂
Porady – dodatkowe informacje
Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj jeszcze trochę mąki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Placuszki owsiane
Następny przepis: Placuszki ryżowe na słono