Placuszki owsiane
Przepis na placuszki owsiane to doskonały wybór dla tych, którzy cenią sobie zdrowe oraz smaczne śniadania. Są proste w przygotowaniu, a gotowanie przyniesie Ci prawdziwą radość. Te placuszki są doskonałą alternatywą dla tradycyjnych placków mącznych. Dzięki owsiance będą bardziej pożywne i sycące. Placuszki owsiane to znakomita propozycja na rodzinny posiłek, szybkie śniadanie do łóżka lub pożądane, lekkie danie na kolację. Ich delikatny, subtelny smak idealnie komponuje się z ulubionymi dodatkami, a ich rozmaite kombinacje umilają każde popołudnie. Zapraszam do odkrywania przepisu na placuszki owsiane.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 6 łyżeczek płatków owsianych błyskawicznych (około 60 g)
- 2-3 łyżeczki cukru
- 1 jajko
- olej do smażenia
- ewentualnie 1-2 łyżeczki mąki
Placuszki owsiane – jak zrobić?
- Płatki owsiane wsyp do miski, zalej gorącą wodą, tak by woda przykrywała płatki. Odstaw, by płatki dobrze nasiąkły wodą. Wbij jajko, dodaj cukier, dokładnie wymieszaj na jednolitą masę (jeżeli ciasto jest za rzadkie dodaj 1-2 łyżeczki mąki).
- Patelnię natłuść olejem, rozgrzej. Na rozgrzaną patelnię wykładaj łyżką ciasto, formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor, osącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Placuszki owsiane – dodatkowe informacje
Gotowe placuszki owsiane wyśmienicie smakują solo, ale można je też podawać polane miodem, posypane cukrem pudrem, z konfiturą domowej roboty, czy kawałkami owoców.