Placuszki Biszkoptowe Z Jabłkami

Placuszki Biszkoptowe Z Jabłkami

Placuszki biszkoptowe z jabłkami to doskonały deser na chłodne, jesienne popołudnia. Są wyjątkowo lekkie i puszyste, a jednocześnie sycące. Delikatność biszkoptu doskonale kontrastuje z lekko kwaśnym smakiem jabłek, co sprawia, że jest to kombinacja smaków, której chętnie poddasz się raz za razem. W przepisie wykorzystywane są tradycyjne składniki, które prawdopodobnie już masz w swojej kuchni, co czyni go niezwykle wygodnym. Placuszki biszkoptowe z jabłkami to nie tylko idealna propozycja na deser, ale także świetna opcja na słodkie śniadanie. Pachnące, złociste racuchy biszkoptowe z pewnością zadowolą każdego łasucha.

Składniki:

  • 2 jajka (żółtka oddzielnie, białka oddzielnie)
  • 150-200 ml mleka
  • 150-200 gr mąki tortowej
  • 3 płaskie łyżki cukru + 1 płaska łyżka cukru do utrwalenia piany z białek (możemy zastąpić zwykły cukier cukrem waniliowym)
  • 3-4 spore jabłka pokrojone w plastry lub w kostkę
  • cukier puder do posypania po wierzchu
  • olej rzepakowy do smażenia

Placuszki biszkoptowe z jabłkami – jak zrobić?

  1. image-057me89
    1.
    Obieramy jabłka i kroimy je na plastry wycinając środki (mam patent z korkiem od butelki 😉 lub kroimy je na kostkę.
  2. image-0rw45pf
    2.
    Żółtka roztrzepujemy z mlekiem, mąka oraz cukrem. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając płaską łyżkę cukru by je utrwalić.
  3. image-0fra51e
    3.
    Jeśli kroiliśmy jabłka w kostkę to w tym momencie dajemy je do naszego ciasta, a następnie delikatnie mieszamy je z pianą z białek, nakładamy na rozgrzany tłuszcz porcje z jednej łyżki. Natomiast jeśli mamy krążki jabłek jak w moim przypadku (najlepiej nam smakują 😉 to po wymieszaniu ciasta z pianą z białek zamaczamy nasze krążki i smażymy na rozgrzanym oleju.

Placuszki Biszkoptowe Z Jabłkami – Dodatkowe Informacje

Oleju powinno być około 1 cm w patelni. Po usmażeniu odsączamy nasze placuszki na papierowym ręczniku. Smacznego!


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Najlepsze naleśniki z serem
Następny przepis: Najlepsze rurki z kremem pod slońcem!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode