Placuszki Biszkoptowe Z Jabłkami
Placuszki biszkoptowe z jabłkami to doskonały deser na chłodne, jesienne popołudnia. Są wyjątkowo lekkie i puszyste, a jednocześnie sycące. Delikatność biszkoptu doskonale kontrastuje z lekko kwaśnym smakiem jabłek, co sprawia, że jest to kombinacja smaków, której chętnie poddasz się raz za razem. W przepisie wykorzystywane są tradycyjne składniki, które prawdopodobnie już masz w swojej kuchni, co czyni go niezwykle wygodnym. Placuszki biszkoptowe z jabłkami to nie tylko idealna propozycja na deser, ale także świetna opcja na słodkie śniadanie. Pachnące, złociste racuchy biszkoptowe z pewnością zadowolą każdego łasucha.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 jajka (żółtka oddzielnie, białka oddzielnie)
- 150-200 ml mleka
- 150-200 gr mąki tortowej
- 3 płaskie łyżki cukru + 1 płaska łyżka cukru do utrwalenia piany z białek (możemy zastąpić zwykły cukier cukrem waniliowym)
- 3-4 spore jabłka pokrojone w plastry lub w kostkę
- cukier puder do posypania po wierzchu
- olej rzepakowy do smażenia
Placuszki biszkoptowe z jabłkami – jak zrobić?
-
1.
Obieramy jabłka i kroimy je na plastry wycinając środki (mam patent z korkiem od butelki 😉 lub kroimy je na kostkę. -
2.
Żółtka roztrzepujemy z mlekiem, mąka oraz cukrem. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając płaską łyżkę cukru by je utrwalić. -
3.
Jeśli kroiliśmy jabłka w kostkę to w tym momencie dajemy je do naszego ciasta, a następnie delikatnie mieszamy je z pianą z białek, nakładamy na rozgrzany tłuszcz porcje z jednej łyżki. Natomiast jeśli mamy krążki jabłek jak w moim przypadku (najlepiej nam smakują 😉 to po wymieszaniu ciasta z pianą z białek zamaczamy nasze krążki i smażymy na rozgrzanym oleju.
Placuszki Biszkoptowe Z Jabłkami – Dodatkowe Informacje
Oleju powinno być około 1 cm w patelni. Po usmażeniu odsączamy nasze placuszki na papierowym ręczniku. Smacznego!
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Najlepsze naleśniki z serem
Następny przepis: Najlepsze rurki z kremem pod slońcem!!