Placuszki bananowo-kokosowe z mąką lnianą
Czekają na Was przepyszne placuszki bananowo-kokosowe z mąką lnianą, które stanowią genialny pomysł na słodkie, ale zdrowe śniadanie lub deser. To propozycja dla tych, którzy uwielbiają połączenie smaku egzotycznego kokosa i słodkich bananów, a przy tym chcą wykorzystać dobroczynne właściwości mąki lnianej. Postawmy na naturalne składniki i domowe wypieki, które są nie tylko alternatywą dla sklepowych słodyczy, ale również wpływają na nasze zdrowie. W końcu mąka lniana to prawdziwa skarbnica błonnika i niezbędnych dla naszego organizmu tłuszczów omega-3. Ta propozycja z pewnością przypadnie do gustu wszystkim smakoszom zdrowej kuchni.
Piotr Zieliński
Składniki:
- (około 9 sztuk)
- 1,5 banana (*)
- 6 łyżek mleka kokosowego
- 3 łyżki wiórek kokosowych (płaskie)
- 3 łyżki mąki lnianej (płaskie)
- 2 łyżki mąki kukurydzianej (płaskie)
- Dodatkowo:
- olej kokosowy do smażenia
Placuszki bananowo-kokosowe z mąką lnianą – jak zrobić?
- Wszystkie składniki umieścić w misce i zblendować na jednolitą masę.
- Następnie na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju kokosowego i za pomocą łyżki – wykładać nieduże porcje ciasta, które w razie potrzeby można odrobinę spłaszczać.
- Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor.
- Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.
- (Na zimno również świetnie smakują.)
Placuszki bananowo-kokosowe z mąką lnianą – dodatkowe informacje
(*) Najlepiej, aby banany były bardziej dojrzałe, dzięki czemu nadadzą placuszkom słodkiego smaku i tym samym dosładzanie ciasta będzie zbędne. U mnie placuszki zawsze wychodzą dość słodkie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Placuszki bananowe na mące owsianej
Następny przepis: Placuszki drobiowe