Placuszki bananowe na mące owsianej
Przepis na placuszki bananowe na mące owsianej to wyjątkowa propozycja dla fanów słodkich sniadań i nie tylko. Te puszyste i idealnie słodkie placki sprawdzą się idealnie jako zdrowa przekąska czy deser. Niewątpliwie to jedna z najsmaczniejszych opcji wykorzystania dojrzałych bananów. Mąka owsiana dodaje plackom niepowtarzalnej tekstury, a jednocześnie sprawia, że są one bardziej sycące. Placuszki z mąki owsianej to sycąca i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych placków. W połączeniu z bananami tworzą idealne, lekko orzechowe i satysfakcjonujące danie. Spróbujcie je obowiązkowo!
admin
Składniki:
- 1 banan
- 1 szklanka mąki owsianej
- 0,5 szklanki mleka
- 1 jajko
- Szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- Olej
Placuszki bananowe na mące owsianej – jak zrobić?
-
1.
W misce ubić jajko dodając szczyptę soli. Dodać rozgniecionego banana i mleko. Miksować do połączenia składników. Dodać mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i cynamon. Całość zmiksować. -
2.
Na patelni rozgrzać troszkę oleju i smażyć do uzyskania złotego koloru. -
3.
Podać z ulubionymi dodatkami.
Placuszki bananowe na mące owsianej – dodatkowe informacje
To wyśmienity i banalnie prosty przepis na placuszki owsiane. Są zdrowe, przygotowane z kilku składników i przepyszne. Każdy, bez problemu przyrządzi je w domu. Będą smakować i dużym i małym łasuchom. Świetnie smakują na ciepło, ale można podać je na zimno – z bitą śmietaną i lodami. Idealnym dodatkiem do nich są też świeże owoce, dżem, miód, syrop klonowy, polewa czekoladowa czy zwyczajnie – cukier puder.
Placuszki owsiane z bananami to idealny pomysł na pożywne i zdrowie śniadanie na ciepło. Można podać je jako podwieczorek. Polecam.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Placuszki bananowo-jabłkowe
Następny przepis: Placuszki bananowe z kaszy jaglanej z piekarnika