PLACKI ZIEMNIACZANE PO WĘGIERSKU W SOSIE GULASZOWYM
Kulinaria to sztuka, która otwiera drzwi do różnych kultur. Dzisiaj zapraszamy do odkrycia smaków Węgier. W tym przepisie połączymy dwa klasyczne składniki węgierskiej kuchni: placki ziemniaczane i sos gulaszowy. Delikatne, chrupiące placki ziemniaczane, serwowane z aromatycznym sosem gulaszowym, to przysmak, który z pewnością zaspokoi apetyt każdego smakosza. To niezwykłe połączenie smaków i tekstur tworzy danie, które jest nie tylko sycące, ale także pełne smaku. Poczuj atmosferę węgierskich knajpek bez wychodzenia z domu, przygotowując te wyjątkowe placki ziemniaczane po węgiersku. Miłego gotowania!
admin
Składniki:
- Gulasz:
- 70 dag mięsa wieprzowego
- 3 papryki
- 1 marchewka
- 1 cebula biała
- 1 cebula czerwona
- 1 ząbek czosnku
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- przyprawy wedle uznania: sól, pieprz, papryka słodka, chili, papryka ostra
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki oleju
- Placki ziemniaczane
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- sól
- pieprz
Placki ziemniaczane po węgiersku w sosie gulaszowym – jak zrobić?
- Mięso opłukać, pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju aż się zrumieni i przełożyć do rondelka
- Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę pokroić w pół talarki, marchewkę pokroić w drobne słupki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paseczki.
- Na patelni, podsmażyć czosnek, cebulkę. Następnie dorzucić marchew i połowę pokrojonej papryki. Przesmażyć chwilę warzywa i przełożyć do mięsa. Podlać wodą, dołożyć przecier pomidorowy, liście laurowe i ziele angielskie. Ja osobiście doprawiam gulasz na ostro dodając więcej papryki.
- Dusić ok. 40 minut, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec duszenia dodać pozostałą paprykę, aby się nie rozgotowała. Zagęścić sos mąką bądź śmietaną.
- PLACKI ZIEMNIACZANE: Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać startą cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, mąkę, sól i pieprz. Dobrze wymieszać. Placki smażyć na złoty kolor. Dobrze by uformować duże okrągłe placki. Nałożyć placki na talerze, składając je na pół, nakładając gulasz do środka i polewając nim wierzch złożonego placka.
Sos gulaszowy do placków ziemniaczanych.
PLACKI ZIEMNIACZANE PO WĘGIERSKU W SOSIE GULASZOWYM – dodatkowe informacje
Do placków ziemniaczanych można dodać odrobinę startego sera żółtego
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Placki ziemniaczane wg Magdy Gessler
Następny przepis: Placki ziemniaczane puszyste