Placki z kaszy gryczanej i sera

Placki z kaszy gryczanej i sera

Nie ma jak pyszne, domowe placki. Dziś jednak proponuję nieco bardziej nietypową wersję – placki z kaszy gryczanej i twarogu. To połączenie tradycyjnej, polskiej kaszy z delikatnym smakiem twarogu tworzy niepowtarzalne danie, które z pewnością przypadnie do gustu wielu smakoszom. Placki są niezwykle sycące, a jednocześnie pozostają lekkie. Ich dodatkowym atutem jest uniwersalność – zwłaszcza jeśli chodzi o podawanie. Mogą towarzyszyć gulaszowi, stanowić ciekawy dodatek do zupy, ale też sprawdzić się jako deser na słodko. Bez względu na okoliczności, ten przepis na pewno zasługuje na uwagę!

Składniki:

  • szklanka (300 ml) ugotowanej kaszy gryczanej
  • 2 jajka
  • 100 g twarogu półtłustego
  • 130 g sera żółtego
  • 5 łyżek mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Placki z kaszy gryczanej i twarogu – jak zrobić?

  1. 1.
    Twaróg rozgniatamy widelcem, a ser żółty ścieramy na tarce.
  2. 2.
    Kaszę gryczaną przekładamy do miski i dodajemy do niej jajka, rozgnieciony twaróg, starty ser żółty, 5 łyżek mleka i 3 łyżki mąki pszennej oraz odrobinę pieprzu i w razie potrzeby szczyptę soli i wszystko mieszamy.
  3. 3.
    Na rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem układamy łyżką porcje masy (1 łyżka-1 placek) formując placki i smażymy z dwóch stron na złoty kolor.

Placki z kaszy gryczanej i sera – dodatkowe informacje

Placki z kaszy gryczanej i sera możemy podawać np. z keczupem lub sosem tzatziki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Placki z jogurtu z kiwi i płatków jaglanych
Następny przepis: Placki z kalafiora i pieczarek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode