Placki z kaszy gryczanej i sera
Nie ma jak pyszne, domowe placki. Dziś jednak proponuję nieco bardziej nietypową wersję – placki z kaszy gryczanej i twarogu. To połączenie tradycyjnej, polskiej kaszy z delikatnym smakiem twarogu tworzy niepowtarzalne danie, które z pewnością przypadnie do gustu wielu smakoszom. Placki są niezwykle sycące, a jednocześnie pozostają lekkie. Ich dodatkowym atutem jest uniwersalność – zwłaszcza jeśli chodzi o podawanie. Mogą towarzyszyć gulaszowi, stanowić ciekawy dodatek do zupy, ale też sprawdzić się jako deser na słodko. Bez względu na okoliczności, ten przepis na pewno zasługuje na uwagę!
Piotr Zieliński
Składniki:
- szklanka (300 ml) ugotowanej kaszy gryczanej
- 2 jajka
- 100 g twarogu półtłustego
- 130 g sera żółtego
- 5 łyżek mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Placki z kaszy gryczanej i twarogu – jak zrobić?
-
1.
Twaróg rozgniatamy widelcem, a ser żółty ścieramy na tarce. -
2.
Kaszę gryczaną przekładamy do miski i dodajemy do niej jajka, rozgnieciony twaróg, starty ser żółty, 5 łyżek mleka i 3 łyżki mąki pszennej oraz odrobinę pieprzu i w razie potrzeby szczyptę soli i wszystko mieszamy. -
3.
Na rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem układamy łyżką porcje masy (1 łyżka-1 placek) formując placki i smażymy z dwóch stron na złoty kolor.
Placki z kaszy gryczanej i sera – dodatkowe informacje
Placki z kaszy gryczanej i sera możemy podawać np. z keczupem lub sosem tzatziki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Placki z jogurtu z kiwi i płatków jaglanych
Następny przepis: Placki z kalafiora i pieczarek