Placki z kalafiora i pieczarek
Jeśli jesteś miłośnikiem warzyw i uwielbiasz proste, ale smaczne dania, ten przepis jest dla Ciebie stworzony. Placki z kalafiora i pieczarek to przepyszna alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. To doskonała propozycja zarówno na obiad, jak i na kolację. Tworząc te placki wykorzystasz wszystko, co najlepsze oferuje kalafior i pieczarki. Lekko chrupiące z zewnątrz, delikatne i soczyste w środku, te placki zachwycą każdego, kto stawia na zdrowe, ale i wyjątkowo smaczne jedzenie. Po spróbowaniu raz na pewno będziesz chciał przyrządzić je ponownie.
admin
Składniki:
- 1/2 średniej wielkości kalafiora (400g)
- 250 g oczyszczonych pieczarek
- 1 większa biała cebula
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka curry
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- do smaku: sól, pieprz czarny mielony
Placki z kalafiora i pieczarek – jak zrobić?
- Podzielony na różyczki kalafior gotować 10 min w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, wystudzić i pognieść tłuczkiem do ziemniaków.
- Następnie dodać posiekane pieczarki i cebulę, curry oraz paprykę w proszku – wymieszać.
- Wbić jajka i wsypać mąkę – ponownie wymieszać. Masę doprawić do smaku.
- Na rozgrzaną suchą patelnię (ewentualnie z niewielką ilością oleju) nałożyć porcje masy, formując placki.
- Piec (smażyć) na rumiano z obu stron.
Placki z kalafiora i pieczarek – dodatkowe informacje
Z podanej ilości składników wychodzą 22 średniej wielkości placki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Placki z kaszy gryczanej i sera
Następny przepis: Placki z piersi kurczaka