Placki z kalafiora i pieczarek

Placki z kalafiora i pieczarek

Jeśli jesteś miłośnikiem warzyw i uwielbiasz proste, ale smaczne dania, ten przepis jest dla Ciebie stworzony. Placki z kalafiora i pieczarek to przepyszna alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. To doskonała propozycja zarówno na obiad, jak i na kolację. Tworząc te placki wykorzystasz wszystko, co najlepsze oferuje kalafior i pieczarki. Lekko chrupiące z zewnątrz, delikatne i soczyste w środku, te placki zachwycą każdego, kto stawia na zdrowe, ale i wyjątkowo smaczne jedzenie. Po spróbowaniu raz na pewno będziesz chciał przyrządzić je ponownie.

Składniki:

  • 1/2 średniej wielkości kalafiora (400g)
  • 250 g oczyszczonych pieczarek
  • 1 większa biała cebula
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • do smaku: sól, pieprz czarny mielony

Placki z kalafiora i pieczarek – jak zrobić?

  1. Podzielony na różyczki kalafior gotować 10 min w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, wystudzić i pognieść tłuczkiem do ziemniaków.
  2. Następnie dodać posiekane pieczarki i cebulę, curry oraz paprykę w proszku – wymieszać.
  3. Wbić jajka i wsypać mąkę – ponownie wymieszać. Masę doprawić do smaku.
  4. Na rozgrzaną suchą patelnię (ewentualnie z niewielką ilością oleju) nałożyć porcje masy, formując placki.
  5. Piec (smażyć) na rumiano z obu stron.

Placki z kalafiora i pieczarek – dodatkowe informacje

Z podanej ilości składników wychodzą 22 średniej wielkości placki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Placki z kaszy gryczanej i sera
Następny przepis: Placki z piersi kurczaka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode