Placki z gzikiem.
Zapraszamy do wypróbowania przepisu na placki z gzikiem – tradycyjnym daniem kuchni wielkopolskiej, które zyskało popularność dzięki Magdzie Gessler. Wegański i bezglutenowy przepis, który jest prostym połączeniem pysznych, chrupiących placków ziemniaczanych i kremowego, pikantnego gzik’u. Ta pozornie prosta, ale wielowymiarowa kompozycja smaków sprawi, że ten przepis będzie idealny na rodzinne spotkania, imprezy oraz codzienne posiłki. Ta wersja przepisu na placki z gzikiem odzwierciedla filozofię kulinarną Gessler – prostotę, smak i szacunek dla tradycji. Daj się porwać kulinarnemu szaleństwu!
admin
Składniki:
- Placki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka majeranku
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- Gzik:
- 20 dag sera białego półtłustego
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa
- szczypiorek
Placki z gzikiem – jak zrobić?
- Ścieramy ziemniaki na drobnej tarce, odsączamy na durszlaku. Przekładamy do miseczki i ścieramy do masy ziemniaczanej cebulę. Dodajemy skrobię, która pozostała po zlaniu płynu, oraz jajko, mąkę, majeranek, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i smażymy placuszki na rozgrzanym oleju.
- Ser mieszamy ze śmietaną. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, posiekany szczypiorek oraz gałkę muszkatołową. Mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Ciepłe placuszki wykładamy na talerz, przekładając gzikiem.
Placki z gzikiem – dodatkowe informacje
Najlepsze placki można zrobić z mączystych ziemniaków, które mają mało wody, np. odmiana Satina. Jeżeli ktoś lubi, może wcisnąć do masy ziemniaczanej ząbek czosnku, aby zaostrzyć smak.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Placki z grzybami – potrawa wigilijna
Następny przepis: Placki z jogurtu z kiwi i płatków jaglanych