Placki z gzikiem.

Placki z gzikiem.

Zapraszamy do wypróbowania przepisu na placki z gzikiem – tradycyjnym daniem kuchni wielkopolskiej, które zyskało popularność dzięki Magdzie Gessler. Wegański i bezglutenowy przepis, który jest prostym połączeniem pysznych, chrupiących placków ziemniaczanych i kremowego, pikantnego gzik’u. Ta pozornie prosta, ale wielowymiarowa kompozycja smaków sprawi, że ten przepis będzie idealny na rodzinne spotkania, imprezy oraz codzienne posiłki. Ta wersja przepisu na placki z gzikiem odzwierciedla filozofię kulinarną Gessler – prostotę, smak i szacunek dla tradycji. Daj się porwać kulinarnemu szaleństwu!

Składniki:

  • Placki:
    • 1 kg ziemniaków
    • 1 cebula
    • 1 jajko
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • 1 łyżka majeranku
    • sól i pieprz do smaku
    • olej do smażenia
  • Gzik:
    • 20 dag sera białego półtłustego
    • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
    • 1 ząbek czosnku
    • sól, pieprz i gałka muszkatołowa
    • szczypiorek

Placki z gzikiem – jak zrobić?

  1. Ścieramy ziemniaki na drobnej tarce, odsączamy na durszlaku. Przekładamy do miseczki i ścieramy do masy ziemniaczanej cebulę. Dodajemy skrobię, która pozostała po zlaniu płynu, oraz jajko, mąkę, majeranek, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i smażymy placuszki na rozgrzanym oleju.
  2. Ser mieszamy ze śmietaną. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, posiekany szczypiorek oraz gałkę muszkatołową. Mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  3. Ciepłe placuszki wykładamy na talerz, przekładając gzikiem.

Placki z gzikiem – dodatkowe informacje

Najlepsze placki można zrobić z mączystych ziemniaków, które mają mało wody, np. odmiana Satina. Jeżeli ktoś lubi, może wcisnąć do masy ziemniaczanej ząbek czosnku, aby zaostrzyć smak.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Placki z grzybami – potrawa wigilijna
Następny przepis: Placki z jogurtu z kiwi i płatków jaglanych

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode