Placki z ciasta pierogowego
Składniki:
- ciasto z około 1 szklanki mąki:
1 szklanka mąki pszenna
1 łyżka masła
1 łyżeczka soli
1/4 szklanki ciepłej wody
2 łyżki oleju do smażenia
Placki z ciasta pierogowego – jak zrobić?
- Ciasto na pierogi, ja robię wersję z wykorzystaniem miski i folii spożywczej. Wszystkie składniki umieszczam w misce – mieszam do połaczenia składników i odstawiam przynajmniej na 30 minut, zakrywając miskę folią.
- Ciasto nie musi być wałkowane, można oderwać kawałek i rozpłaszczyć w dłoni – kładziemy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
Placki z ciasta pierogowego – dodatkowe informacje
Masło powinno być w temperaturze pokojowej, wtedy jest miękkie i łatwiej zagnieść ciasto. Do ciasta dodałam soli ziołowej, ale można dodać ulubionej przyprawy, która nada smaku plackom. Wody dodajemy, tyle by powstało plastyczne ciasto. Jeżeli mamy zamrożone gotowe ciasto pierogowe, wystarczy je rozmrozić i usmażyć placki. Ja użyłam zwykłej teflonowej patelni, ale jeżeli ktoś posiada patelnie żeliwną, która osiąga wysoką temperaturę to wtedy uzyska efekt pieczonych placków z fajerki i nie będzie koniecznym dodawanie oleju na patelnię. Placki będą chrupiące i po nagrzaniu patelni znacznie szybciej pieką się niż na teflonowej. Podczas smażenia ciasto nabiera pęcherzy, widać szczególnie przy cienkich plackach.