Placki tortilli pszenno-ryżowe

Placki tortilli pszenno-ryżowe

Zanurz się w smaki kuchni meksykańskiej, próbując niezwykle smakowego przepisu na placki tortilli pszenno-ryżowe. Ten wszechstronny dodatek do dania głównego, sporządzony z idealnego połączenia mąki pszennej i ryżowej, zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Legenda mówi, że prawdziwą tortillę można rozpoznać po soczystym i delikatnym smaku. Ten prosty w przygotowaniu przepis jest idealny do burritos, quesadillas, fajitas lub po prostu jako dodatek do zup i sałatek. Dzięki użyciu mąki ryżowej, te tortille są doskonałym rozwiązaniem dla osób na diecie bezglutenowej. Wypróbuj ten przepis już dziś i przekonaj się sam!

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 6 łyżek oleju
  • Dodatkowo:
  • mąka pszenna do posypania stolnicy

Placki tortilli z mąki ryżowej – jak zrobić?

  1. Obie mąki, sól i olej przekładamy do miski. Następnie stopniowo wlewamy wodę i zagniatamy ciasto, możemy nie zużyć całej wody, zależy to od wilgotności mąki. Ciasto powinno być takie pośrodku, ani za twarde, ani za miękkie. Następnie z ciasta formujemy kulę i przykrywamy miseczką i odstawiamy na 30 minut, żeby odpoczęło.
  2. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części. Każdą część wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, mąki tylko tak odrobinę, ponieważ będzie nam się przypalać na patelni. Placki wałkujemy bardzo cieniutko. Następnie smażymy na gorące patelni z każdej strony do zrumienienia. Patelnia o średnicy 18 cm.
  3. Placki układamy na talerzu, można je przykryć czystą ściereczką, wtedy trochę zmiękną.
  4. Podajemy z dowolnymi dodatkami.

Placki tortilli pszenno-ryżowe – dodatkowe informacje

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 8 sztuk placków. Smażymy na suchej patelni, bez żadnych tłuszczów. Średnica patelni około 18 cm.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Placki twarogowe z bananem
Następny przepis: Placki warzywne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode