Placki tortilli pszenno-ryżowe
Zanurz się w smaki kuchni meksykańskiej, próbując niezwykle smakowego przepisu na placki tortilli pszenno-ryżowe. Ten wszechstronny dodatek do dania głównego, sporządzony z idealnego połączenia mąki pszennej i ryżowej, zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Legenda mówi, że prawdziwą tortillę można rozpoznać po soczystym i delikatnym smaku. Ten prosty w przygotowaniu przepis jest idealny do burritos, quesadillas, fajitas lub po prostu jako dodatek do zup i sałatek. Dzięki użyciu mąki ryżowej, te tortille są doskonałym rozwiązaniem dla osób na diecie bezglutenowej. Wypróbuj ten przepis już dziś i przekonaj się sam!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 6 łyżek oleju
- Dodatkowo:
- mąka pszenna do posypania stolnicy
Placki tortilli z mąki ryżowej – jak zrobić?
- Obie mąki, sól i olej przekładamy do miski. Następnie stopniowo wlewamy wodę i zagniatamy ciasto, możemy nie zużyć całej wody, zależy to od wilgotności mąki. Ciasto powinno być takie pośrodku, ani za twarde, ani za miękkie. Następnie z ciasta formujemy kulę i przykrywamy miseczką i odstawiamy na 30 minut, żeby odpoczęło.
- Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części. Każdą część wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, mąki tylko tak odrobinę, ponieważ będzie nam się przypalać na patelni. Placki wałkujemy bardzo cieniutko. Następnie smażymy na gorące patelni z każdej strony do zrumienienia. Patelnia o średnicy 18 cm.
- Placki układamy na talerzu, można je przykryć czystą ściereczką, wtedy trochę zmiękną.
- Podajemy z dowolnymi dodatkami.
Placki tortilli pszenno-ryżowe – dodatkowe informacje
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 8 sztuk placków. Smażymy na suchej patelni, bez żadnych tłuszczów. Średnica patelni około 18 cm.