Placki drożdżowe z patelni z nadzieniem

Placki drożdżowe z patelni z nadzieniem

Zapraszamy do przygotowania pysznych, domowych placków drożdżowych z patelni, które czarują swoim aromatem i delikatnym smakiem. Placki, dzięki tarciu na drobnej tarce, mają niepowtarzalną strukturę i są idealnie chrupiące na zewnątrz, a miękka drożdżowa masa w środku zaskakuje swoim aksamitnym smakiem. Przygotowanie placków drożdżowych jest prostsze, niż mogłoby się wydawać, a specjalna niespodzianka w postaci słodkiego nadzienia, czy to z ulubionych owoców czy kremu, czyni ten przepis wyjątkowym. Te placki będą doskonałym dodatkiem do porannej kawy, popołudniowej herbaty czy też deserem na zakończenie rodzinnej kolacji.

Składniki:

  • Na ciasto:
    -około 0.5kg mąki
    -1/5 kostki drożdży
    -200ml mleka
    -100ml wody
    -3 łyżki oleju
    -sól, pieprz (lub inne przyprawy, które lubimy)
  • Na farsz (w tej wersji):
    -sos pomidorowy
    -około 0.5kg ziemniaków
    -łyżka masła
    -kostka sera żółtego
    -6 kabanosów cielęcych
  • Do posmarowania:
    -1/4 kostki masła
    -pietruszka, koperek, czosnek

Placki drożdżowe z patelni z nadzieniem – jak zrobić?

  1. Ciasto:

    1. drożdże rozrobić z ciepłym mlekiem (ok. 20ml), łyżką mąki i szczyptą soli.
    2. mąkę przesiać do miski. dodać soli, pieprzu i gorącej, przegotowanej wody. zamieszać.
    3. dodać pozostałe mleko, oraz wyrośnięte drożdże. wyrobić ciasto.
    4. do wyrobionego ciasta dodać olej i znów wyrobić.

    Ciasto powinno odchodzić od dłoni i być elastyczne, oraz lekko lepkie. Odstawić do wyrośnięcia.

  2. Farsz:

    1. ziemniaki obrać i ugotować. po zagotowaniu dodać masła i ugnieść.
    2. zrobić sos pomidorowy:
      • pół słoiczka koncentratu pomidorowego
      • łyżka ketchupu
      • woda, sól, pieprz, cukier, bazylia, oregano, czosnek, chili
      • (do miseczki wsypać przyprawy i sparzyć je łyżką stołową wrzątku. dodać koncentrat i ketchup. wymieszać i odstawić)
    3. ser żółty i kabanosy drobno zetrzeć/posiekać
  3. Smarowidło:

    1. masło rozpuścić i dodać zioła

Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych kawałków i przykryć ściereczką. Każdy placuszek wyrobić, rozwałkować na ok. 3mm. Na środku placka położyć sos pomidorowy i ziemniaki. Posypać serem żółtym i kabanosami. Brzegi placka zawijać do siebie, aby cały farsz zamknąć w środku. Lekko spłaszczyć dłonią i rozwałkować wałkiem na ok. 1-1.5cm. Tak przygotowany placuszek położyć na rozgrzaną patelnię i na małym ogniu podsmażać. Wierzch placka posmarować masełkiem, a następnie przewrócić na drugą stronę i również posmarować.

Podawać na zimno lub ciepło.

Placki drożdżowe z patelni z nadzieniem – dodatkowe informacje

Bezpośrednio do ciasta możemy dodać przesmażoną cebulę, marchewkę lub pieczarki. Tak samo możemy zrobić z farszem. Placki wychodzą dobrze również „na sucho” bez żadnego farszu. Placki można również upiec w piekarniku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: PLACKI CHAPATI.
Następny przepis: Placki grzybowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode