Placki drożdżowe z patelni z nadzieniem
Składniki:
- Na ciasto:
-około 0.5kg mąki
-1/5 kostki drożdży
-200ml mleka
-100ml wody
-3 łyżki oleju
-sól, pieprz (lub inne przyprawy, które lubimy) - Na farsz (w tej wersji):
-sos pomidorowy
-około 0.5kg ziemniaków
-łyżka masła
-kostka sera żółtego
-6 kabanosów cielęcych - Do posmarowania:
-1/4 kostki masła
-pietruszka, koperek, czosnek
Placki drożdżowe z patelni z nadzieniem – jak zrobić?
-
Ciasto:
- drożdże rozrobić z ciepłym mlekiem (ok. 20ml), łyżką mąki i szczyptą soli.
- mąkę przesiać do miski. dodać soli, pieprzu i gorącej, przegotowanej wody. zamieszać.
- dodać pozostałe mleko, oraz wyrośnięte drożdże. wyrobić ciasto.
- do wyrobionego ciasta dodać olej i znów wyrobić.
Ciasto powinno odchodzić od dłoni i być elastyczne, oraz lekko lepkie. Odstawić do wyrośnięcia.
-
Farsz:
- ziemniaki obrać i ugotować. po zagotowaniu dodać masła i ugnieść.
- zrobić sos pomidorowy:
- pół słoiczka koncentratu pomidorowego
- łyżka ketchupu
- woda, sól, pieprz, cukier, bazylia, oregano, czosnek, chili
- (do miseczki wsypać przyprawy i sparzyć je łyżką stołową wrzątku. dodać koncentrat i ketchup. wymieszać i odstawić)
- ser żółty i kabanosy drobno zetrzeć/posiekać
-
Smarowidło:
- masło rozpuścić i dodać zioła
Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych kawałków i przykryć ściereczką. Każdy placuszek wyrobić, rozwałkować na ok. 3mm. Na środku placka położyć sos pomidorowy i ziemniaki. Posypać serem żółtym i kabanosami. Brzegi placka zawijać do siebie, aby cały farsz zamknąć w środku. Lekko spłaszczyć dłonią i rozwałkować wałkiem na ok. 1-1.5cm. Tak przygotowany placuszek położyć na rozgrzaną patelnię i na małym ogniu podsmażać. Wierzch placka posmarować masełkiem, a następnie przewrócić na drugą stronę i również posmarować.
Podawać na zimno lub ciepło.
Placki drożdżowe z patelni z nadzieniem – dodatkowe informacje
Bezpośrednio do ciasta możemy dodać przesmażoną cebulę, marchewkę lub pieczarki. Tak samo możemy zrobić z farszem. Placki wychodzą dobrze również „na sucho” bez żadnego farszu. Placki można również upiec w piekarniku.