PLACEK Z TRUSKAWKAMI NA ŚMIETANIE I OLEJU

PLACEK Z TRUSKAWKAMI NA ŚMIETANIE I OLEJU

Zapraszamy do poznania przepisu na placek z truskawkami na śmietanie i oleju, idealnego na ciepłe, letnie dni. Tego rodzaju ciasto z truskawkami i olejem to wyjątkowo soczysty deser, który z pewnością przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi owocowych wypieków. Wyróżnia się delikatnym, kremowym smakiem, podkreślanym przez słodko-kwaśne truskawki. Jego przygotowanie nie wymaga wielu skomplikowanych składników ani długiego stania w kuchni. To doskonały wybór na letnie popołudnie, które możemy podzielić ze znajomymi przy filiżance kawy czy herbaty. Czekamy na prawdziwie truskawkowy raj!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki oleju (oliwy)
  • 1 i 1/2 szklanki śmietany 18 %
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 dag truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa

Placek z truskawkami na śmietanie i oleju – jak zrobić?

  1. Całe jajka utrzeć dobrze z cukrem i cukrem waniliowym. Nie przerywając ucierania powoli wlewać olej (oliwę). Następnie dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia na zmianę ze śmietaną. Na koniec dolać mleko. Dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na blachę o wym. 26 cm x 35 cm. Na cieście rozłożyć truskawki. Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 st. ok. 50 minut.
  2. Gdy ciasto przestygnie polać tężejącą galaretką (przygotowaną w/g przepisu na opakowaniu) tylko truskawki. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Słowa kluczowe: placek z truskawkami na oleju, ciasto z truskawkami i olejem, ciasto z truskawkami na oleju

PLACEK Z TRUSKAWKAMI NA ŚMIETANIE I OLEJU – dodatkowe informacje

MOJA RADA: Zamiast truskawek można użyć śliwek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Placek z suchym makiem
Następny przepis: Placek ziemniaczany ala pizza

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode