Placek z rabarbarem i kisielem
Jeżeli jesteś miłośnikiem tradycyjnych ciast, na pewno ucieszy cię przepis na Placek z rabarbarem i kisielem. Ta niezwykła kompozycja kwasnej rabarbaru z słodkim kisielem sprawia, że ciasto staje się nie tylko przepyszne, ale też niezwykle orzeźwiające. Jest to idealna propozycja na letnie popołudnie – chociaż na pewno nie tylko wtedy będzie smakowało doskonale. Prosty w przygotowaniu, zawsze wychodzi – Placek z rabarbarem i kisielem to wspaniała alternatywa dla tradycyjnych ciast owocowych. Czy jesteś gotowy na niezwykłe połączenie smaków? Oto niezbędne składniki do jego wykonania.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Blaszka 25×30 cm
- Ciasto
- 600 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g cukru
- 250 g masła
- 4 jajka
- 100 g kwaśnej, gęstej śmietany – 4 łyżki takie z delikatnym czubkiem
- Dodatkowo
- 750 ml mleka
- 2 opakowania kisielu truskawkowego – 1 opakowanie = 40 g
- 200 g cukru
- rabarbar
Placek z rabarbarem i kisielem – jak zrobić?
-
Do miski przesiej przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, wsyp cukier i wymieszaj łyżką. Następnie wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki masło, wbij jaja i dodaj śmietanę, zagnieć ręcznie lub przy pomocy miksera ciasto. Ciasto powinno delikatnie lepić się do dłoni.
Podziel je na 2 równe części, jedną część zawiń w folie spożywczą i wrzuć do zamrażalnika, a drugą wylep przygotowaną blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Wylep tak, aby rogi były podciągnięte do góry.
Rabarbar umyj i pokrój na mniejsze kawałki, u mnie kawałki długości ok. 2 cm, układaj raz przy raz rzędami, im ściślej tym lepszy efekt przy rozkrojeniu, możesz delikatnie wciskać rabarbar w ciasto.
Czas na przygotowanie kisielu. Gotujesz go tak jak zwykle z tym, że nie na wodzie tylko na mleku i z większą ilością cukru. Polecam zastąpić kisiel budyniem malinowym.
Gotowy kisiel wylej łyżka po łyżce na rabarbar, rozsmaruj równomiernie.
Wyjmij ciasto z zamrażalnika i zetrzyj na tarce lub porwij tak jak ja to zrobiłam.
Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 °C, piecz bez termoobiegu, góra – dół przez ok. 50 – 60 min. w zależności od mocy piekarnika.
Gdy ciasto przestygnie wstaw je do lodówki, żeby dobrze ściągnęło w środku. Placek z rabarbarem i kisielem jest naprawdę bardzo smaczny.
Przed podaniem możesz go oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
porady – dodatkowe informacje
Bliżej końca pieczenia jeżeli zauważysz, że góra zbyt mocno się rumieni, nakryj papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Gdy ciasto wystygnie, wstaw je na całą noc do lodówki, żeby dobrze się kroiło i nie rozlatywało, musi dobrze ściągnąć się środek. Zamiast kisielu polecam użyć budyń malinowy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Placek z nutellą i brzoskwiniami
Następny przepis: Placek z suchym makiem