Placek z nutellą i brzoskwiniami

Placek z nutellą i brzoskwiniami

Miłośnicy Nutelli, tego przepisu nie możecie przegapić! Przedstawiamy Wam nieodparte połączenie delikatnego ciasta brzoskwiniowego i ulubionego przez wiele osób kremu Nutella. Placek z Nutellą i brzoskwiniami to doskonałe połączenie wspaniałych smaków i tekstur, które wprost rozpływa się w ustach. Wyjątkowa słodycz brzoskwiń doskonale komponuje się z nutowym smakiem kremu, tworząc prawdziwą symfonię smaków. Ten przepis na ciasto z nutellą to gwarancja małego, słodkiego grzechu, na który warto sobie pozwolić. Idealny na podwieczorki, pikniki, uroczystości rodzinne czy po prostu jako coś słodkiego do kawy czy herbaty.

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 8 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • Galaretka:
  • puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • Krem:
  • 3 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 cukry waniliowe
  • 4 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • kostka masła
  • Masa śmietanowa:
  • śmietana 30%
  • 1 galaretka cytrynowa
  • Masa nutellowa:
  • słoiczek nutelli (350 g)
  • 1 wafel
  • Dodatkowo:
  • opakowanie biszkoptów (ja użyłam okrągłych)
  • 1 pasek czekolady

Placek z nutellą i brzoskwiniami – jak zrobić?

  1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 30 – 40 minut. Po upieczeniu podzielić na dwie części.
  2. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody. Brzoskwinie pokroić w kostkę. Gdy galaretka zacznie tężeć wymieszać z brzoskwiniami.
  3. Krem: 1,5 szklanki mleka zagotować z cukrami. W pozostałym mleku roztrzepać żółtka i rozpuścić mąki. Wlać na gotujące mleko, mieszać energicznie. Wystudzić. Masło utrzeć na puch porcjami dodawać budyń.
  4. Galaretkę rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody. Wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać galaretkę.
  5. Wafel pokruszyć, nutellę lekko podgrzać – wymieszać z waflem.
  6. Przełożenie: połowa biszkopta – galaretka z brzoskwiniami – biszkopt – masa nutellowa – krem – biszkopty – masa śmietanowa – starta czekolada

Porady – dodatkowe informacje

Moja blacha ma wymiary 23×38 cm.

Odgrzewając nutellę należy uważać, aby się nie przypaliła. Ja trochę „nutelli” zjadłam i ciężko mi było potem przykryć biszkopt 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Placek z kiślem
Następny przepis: Placek z rabarbarem i kisielem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode