Placek z nutellą i brzoskwiniami
Miłośnicy Nutelli, tego przepisu nie możecie przegapić! Przedstawiamy Wam nieodparte połączenie delikatnego ciasta brzoskwiniowego i ulubionego przez wiele osób kremu Nutella. Placek z Nutellą i brzoskwiniami to doskonałe połączenie wspaniałych smaków i tekstur, które wprost rozpływa się w ustach. Wyjątkowa słodycz brzoskwiń doskonale komponuje się z nutowym smakiem kremu, tworząc prawdziwą symfonię smaków. Ten przepis na ciasto z nutellą to gwarancja małego, słodkiego grzechu, na który warto sobie pozwolić. Idealny na podwieczorki, pikniki, uroczystości rodzinne czy po prostu jako coś słodkiego do kawy czy herbaty.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Biszkopt:
- 8 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- Galaretka:
- puszka brzoskwiń
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- Krem:
- 3 szklanki mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 cukry waniliowe
- 4 łyżki cukru
- 2 żółtka
- kostka masła
- Masa śmietanowa:
- śmietana 30%
- 1 galaretka cytrynowa
- Masa nutellowa:
- słoiczek nutelli (350 g)
- 1 wafel
- Dodatkowo:
- opakowanie biszkoptów (ja użyłam okrągłych)
- 1 pasek czekolady
Placek z nutellą i brzoskwiniami – jak zrobić?
- Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 30 – 40 minut. Po upieczeniu podzielić na dwie części.
- Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody. Brzoskwinie pokroić w kostkę. Gdy galaretka zacznie tężeć wymieszać z brzoskwiniami.
- Krem: 1,5 szklanki mleka zagotować z cukrami. W pozostałym mleku roztrzepać żółtka i rozpuścić mąki. Wlać na gotujące mleko, mieszać energicznie. Wystudzić. Masło utrzeć na puch porcjami dodawać budyń.
- Galaretkę rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody. Wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać galaretkę.
- Wafel pokruszyć, nutellę lekko podgrzać – wymieszać z waflem.
- Przełożenie: połowa biszkopta – galaretka z brzoskwiniami – biszkopt – masa nutellowa – krem – biszkopty – masa śmietanowa – starta czekolada
Porady – dodatkowe informacje
Moja blacha ma wymiary 23×38 cm.
Odgrzewając nutellę należy uważać, aby się nie przypaliła. Ja trochę „nutelli” zjadłam i ciężko mi było potem przykryć biszkopt 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Placek z kiślem
Następny przepis: Placek z rabarbarem i kisielem