Placek Wiosenna Bajka na szpinakowym spodzie

Placek Wiosenna Bajka na szpinakowym spodzie

Placek „Wiosenna Bajka” na szpinakowym spodzie to idealny przepis dla miłośników lekkich, warzywnych ciast. Wiosenna Bajka to desery które zmienią Twoje postrzeganie szpinaku. Ten placek łączy w sobie delikatną, puszystą masę serową z ożywczym zapachem wiosennych ziół oraz zaskakująco smakowitym, zieleniącym się spodem. Najbardziej wyjątkowy jest jednak szpinakowy spód, który nadaje plackowi unikalnego charakteru. Jeszcze nigdy bajka o szpinaku nie była tak smacznie opowiedziana! To nietypowa kompozycja smaków, która rozkocha w sobie każdego miłośnika wykwintnych wypieków. Sprawdź, jak szpinak może zmienić tradycyjny placek w prawdziwą wiosenną bajkę.

Składniki:

  • blacha ok. 24 cm x 24 cm
  • biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki tortowej (orkiszowa)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru (ksylitol)
  • 120g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
  • 50ml oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • warstwa galaretki:
  • galaretka cytrynowa
  • 350 ml wrzątku
  • masa budyniowa:
  • 600 ml mleka 3,2%
  • 2 budynie śmietankowy bez cukru (po 35g)
  • 100-120 g masła 82%
  • 2-3 łyżki cukru (ksylitol)
  • masa śmietanowa:
  • 400 ml śmietany 36%
  • 1 galaretka cytrynowa
  • ok. 100 ml gorącej wody
  • oraz:
  • biszkopty podłużne
  • likier cytrynowy do nasączenia biszkoptów (opcjonalnie jeśli nie będą jeść dzieci)
  • dekoracje waflowe

Placek wiosenna bajka na szpinakowym spodzie – jak zrobić?

  1. 1.
    biszkopt:

    Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy, mieszamy.

    Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, a następnie dodajemy cukier, żółtka i stopniowo szpinak cały czas ubijając. Na koniec dodajemy mąkę i delikatnie miksujemy do połączenia składników. Wylewamy na wyłożoną papierem (tylko spód) blaszkę i pieczemy w nagrzanym do 180 °C piekarniku ok 20-25 minut.

    Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło. Studzimy.

    Galaretkę cytrynową rozpuszczamy i studzimy. Gdy zacznie tężeć wylewamy na biszkopt i odstawiamy, aż całkowicie stężeje.

  2. 2.
    masa budyniowa:

    Budynie mieszamy dokładnie w ok. 200 ml zimnego mleka, aby miało jednolitą konsystencję. Resztę mleka podgrzewamy, gdy zacznie się delikatnie gotować pomału wlewamy przygotowany budyń i gotujemy na małym ogniu około 2-3 min cały czas mieszając.

    Zdejmujemy z gazu lub skręcamy na minimalny i pomału dodajemy kawałki masła (ja kroję w kostkę) cały czas energicznie mieszamy do momentu aż masło się rozpuści i zostanie wchłonięte przez budyń. Gdyby masa była zbyt gęsta i ciężko byłoby ją rozmieszać z masłem i wyłożyć możemy ją delikatnie zmiksować do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przestudzoną masę wykładamy na warstwę galaretki. Na masę budyniową wykładamy podłużne biszkopty.

  3. 3.
    masa śmietanowa:

    Galaretkę dokładnie rozpuszczamy w około 100 ml gorącej wody, studzimy.

    Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy, aż będzie sztywna. Gdy śmietana będzie już ubita wlewamy pomału strumyczkiem galaretkę cały czas ubijając.

    Gotową masę śmietanową wylewamy na ciastka. Dekorujemy według uznania.

Słowa kluczowe: wiosenna bajka, bajka o szpinaku

Porady – dodatkowe informacje

1. Jeśli chcemy aby w biszkopcie nie było widać kawałeczków szpinaku tylko żeby miał bardziej zielony kolor to odciśnięty szpinak miksujemy razem z żółtkami oraz olejem i taka mieszankę dodajemy do ciasta.

2. Jeśli ciasta nie będą jeść dzieci to biszkopt lub ciastka możemy delikatnie nasączyć likierem np. cytrynowym itp:)

3. Układając biszkopty warto zrobić mały odstęp aby nas weszła między biszkopty będzie się wtedy lepiej trzymać przy krojeniu.

4. Śmietana aby nam się ładnie ubiła musi być dobrze schłodzona. Najczęściej wkładam ją na chwilę do zamrażarki (ok. 20min). Miskę i końcówki od miksera również chłodzę wkładając je na około 20-30 min do zamrażarki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: PLACEK ŚMIETANOWY
Następny przepis: Placek wiśniowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode