Placek truskawkowy z masą budyniową
W sezonie truskawkowym każdy smakosz deserów powinien spróbować Placek Truskawkowy z Masą Budyńiową. Ten apetyczny placek jest godnym reprezentantem letnich smaków. Wspaniale łączy w sobie słodycz dojrzałych truskawek z delikatną, jedwabiście gładką masą budyniową. Ciasto truskawkowe z masą budyniową to prawdziwa uczta dla podniebienia, ale i dla oczu, bo prezentuje się wyjątkowo efektownie. Idealnie sprawdzi się na różne okazje, a jego przygotowanie jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Ta wariacja na temat placu z truskawkami i masą budyniową z pewnością zachwyci wszystkich miłośników owocowych deserów.
		Piotr Zieliński
	Składniki:
- Biszkopt:
- 6 jajek
 - 6 łyżek mąki
 - 6 łyżek cukru
 - cukier waniliowy
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 
 - Masa budyniowa:
- 500 ml mleka
 - 1 szkl. cukru
 - 2 żółtka
 - łyżka mąki pszennej
 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego
 - kostka masła
 
 - Oraz:
- 50 ml dowolnego soku lub słabej herbaty
 - 1 kg truskawek
 - 2 galaretki truskawkowe
 
 
Placek truskawkowy z masą budyniową – jak zrobić?
- Biszkopt: białka ubijamy z cukrem i żółtkami. Wsypujemy mąkę, proszek i cukier waniliowy. Mieszamy. Pieczemy (forma 23×30 cm) 30 minut w temp. 180 °C. Studzimy.
 - Masa budyniowa: 400 ml mleka zagotowujemy z cukrem, wlewamy pozostałe mleko wymieszane z mąkami i żółtkami. Chwilę gotujemy, aż masa zgęstnieje. Studzimy. Masło ucieramy na puch, dodając stopniowo masę budyniową.
 - Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Galaretki rozpuszczamy w 800 ml wrzącej wody, odstawiamy do stężenia. Biszkopt skrapiamy sokiem lub herbatą. Wykładamy masę, układamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki.
 
Porady – dodatkowe informacje o placeku truskawkowym z masą budyniową
RADY Agnieszki Turek: Ciasto można udekorować kleksami bitej śmietany.






