Placek półkruchy z jabłkami
Witamy Cię w naszej kuchni, gdzie dziś przyrządzimy przepyszny placek półkruchy z jabłkami. Ten tradycyjny, polski przepis jest jednym z absolutnych faworytów podczas jesieni, kiedy pachnące jabłka są w sezonie. Wyrób półkruchego ciasta i miękkie, aromatyczne jabłka tworzą niepowtarzalne połączenie smaków, które zdobią nasze domowe stoły. Przygotuj się na niezapomniane doznania – ciężko jest oprzeć się kolejnemu kawałkowi tego pysznego ciasta. Dodatkowo kruche ciasto w połączeniu ze słodko-kwaśnymi jabłkami i chrupiącą kruszonką, tworzy ponadczasową kompozycje, która porusza kubki smakowe każdego łasucha.
admin
Składniki:
- 50 dag mąki
- 15 dag tłuszczu
- 2 jaja
- 15 dag cukru pudru
- 5 – 6 łyżek śmietany lub kefiru
- 1 paczka proszku spulchniającego (2 łyżeczki)
- 2 dag margaryny do wysmarowana formy
- Nadzienie z jabłek:
- 1 kg kwaskowych jabłek
- cynamon lub skórka pomarańczowa
- wanilia
Placek półkruchy z jabłkami – jak zrobić?
-
1.
Mąkę przesiać, włożyć tłuszcz, posiekać szerokim nożem, wymieszać z przesianym cukrem i proszkiem. Zrobić dołek, wbić jaja, dodać śmietany, zagnieść ciasto rozcierając dłońmi starannie wszystkie składniki na jednolitą masę. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część wywałkować w formie prostokąta na grubość 1 cm. Drugą połowę ułożyć w formie (u mnie 34 cm x 24 cm), nakłuć i podpiec. -
2.
Jabłka umyć, obrać, poszatkować, przyprawić do smaku cukrem i tłuczonym cynamonem. Masę jabłkową wyłożyć równo na placku, przykryć resztą wywałkowanego ciasta, brzegi dokładnie wypełnić ciastem, nakłuć w wielu miejscach. Upiec na złoty kolor (w moim piekarniku to 50 minut w temperaturze 200-180 stopni) -
3.
Upieczony placek wyjąć, lekko schłodzić, zsunąć z blachy przy pomocy szerokiego noża na stolnicę. Najlepiej piec na tzw. blachach mazurkowych, które z jednej strony nie mają brzegu. Aby prędzej i łatwiej placek wyjąć, można przekroić go ostrym nożem w poprzek długości. -
4.
Gorący placek oprószyć obficie cukrem pudrem z wanilią, przesiewając przez gęste sitko. Gdy ostygnie, pokroić w kwadraty, ułożyć na szklanym półmisku.
Placek półkruchy z jabłkami – dodatkowe informacje
Porady:
Ciasto półkruche z jabłkami można również przełożyć dżemem jabłkowym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Placek po węgiersku z kurczakiem
Następny przepis: Placek Ruski