Placek półkruchy z jabłkami

Placek półkruchy z jabłkami

Witamy Cię w naszej kuchni, gdzie dziś przyrządzimy przepyszny placek półkruchy z jabłkami. Ten tradycyjny, polski przepis jest jednym z absolutnych faworytów podczas jesieni, kiedy pachnące jabłka są w sezonie. Wyrób półkruchego ciasta i miękkie, aromatyczne jabłka tworzą niepowtarzalne połączenie smaków, które zdobią nasze domowe stoły. Przygotuj się na niezapomniane doznania – ciężko jest oprzeć się kolejnemu kawałkowi tego pysznego ciasta. Dodatkowo kruche ciasto w połączeniu ze słodko-kwaśnymi jabłkami i chrupiącą kruszonką, tworzy ponadczasową kompozycje, która porusza kubki smakowe każdego łasucha.

Składniki:

  • 50 dag mąki
  • 15 dag tłuszczu
  • 2 jaja
  • 15 dag cukru pudru
  • 5 – 6 łyżek śmietany lub kefiru
  • 1 paczka proszku spulchniającego (2 łyżeczki)
  • 2 dag margaryny do wysmarowana formy
  • Nadzienie z jabłek:
  • 1 kg kwaskowych jabłek
  • cynamon lub skórka pomarańczowa
  • wanilia

Placek półkruchy z jabłkami – jak zrobić?

  1. 1.
    Mąkę przesiać, włożyć tłuszcz, posiekać szerokim nożem, wymieszać z przesianym cukrem i proszkiem. Zrobić dołek, wbić jaja, dodać śmietany, zagnieść ciasto rozcierając dłońmi starannie wszystkie składniki na jednolitą masę. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część wywałkować w formie prostokąta na grubość 1 cm. Drugą połowę ułożyć w formie (u mnie 34 cm x 24 cm), nakłuć i podpiec.
  2. 2.
    Jabłka umyć, obrać, poszatkować, przyprawić do smaku cukrem i tłuczonym cynamonem. Masę jabłkową wyłożyć równo na placku, przykryć resztą wywałkowanego ciasta, brzegi dokładnie wypełnić ciastem, nakłuć w wielu miejscach. Upiec na złoty kolor (w moim piekarniku to 50 minut w temperaturze 200-180 stopni)
  3. 3.
    Upieczony placek wyjąć, lekko schłodzić, zsunąć z blachy przy pomocy szerokiego noża na stolnicę. Najlepiej piec na tzw. blachach mazurkowych, które z jednej strony nie mają brzegu. Aby prędzej i łatwiej placek wyjąć, można przekroić go ostrym nożem w poprzek długości.
  4. 4.
    Gorący placek oprószyć obficie cukrem pudrem z wanilią, przesiewając przez gęste sitko. Gdy ostygnie, pokroić w kwadraty, ułożyć na szklanym półmisku.

Placek półkruchy z jabłkami – dodatkowe informacje

Porady:
Ciasto półkruche z jabłkami można również przełożyć dżemem jabłkowym.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Placek po węgiersku z kurczakiem
Następny przepis: Placek Ruski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode