Placek po Węgiersku
Składniki:
- Placki:
– ok.1 kg ziemniaków
– pół cebuli
– 2 jajka L
– 3-4 łyżki mąki pszennej lub pełnoziarnistej
– sól i pieprz do smaku
– oraz
– olej do smażenia - Gulasz:
– 500 g mięsa gulaszowego
– 1 cebula
– 1 marchewka
– 1 duża papryka czerwona
– opcjonalnie parę szt.pieczarek,ogórek kiszony
– 1 łyżka przecieru pomidorowego
– sól i pieprz do smaku
– papryka słodka i ostra do smaku
– przyprawa do gulaszu
– 1 listek laurowy
– 2 ziela angielskie
– 1 łyżka z czubkiem mąki pszennej+2 łyżki kwaśnej śmietany - Dodatkowo:
– śmietana kwaśna
– natka pietruszki
Placek po węgiersku – jak zrobić?
-
1.
Mięso myjemy,osuszamy,kroimy w kostkę,wrzucamy do miski,skrapiamy olejem,przyprawiamy solą i pieprzem oraz przyprawą do gulaszu,całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2-3 godz.do lodówki. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju(na niewielkiej ilości),na rumiano,wrzucamy obraną i posiekaną w piórka cebulę,smażymy do zeszklenia cebuli i całość przekładamy do garnka(czasem robię wersję z pieczarkami,wtedy wrzucam je razem z cebulą i smażę do momentu odparowania wody w pieczarek). Zalać wrzątkiem,tak aby przykryć całość,wrzucić listek laurowy i ziele angielskie,gotować na małym ogniu z 20 min,w razie potrzeby dolać wrzącej wody,wrzucić obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę oraz pokrojoną w paseczki paprykę,gotować do miękkości warzyw,nie za długo,żeby papryka się nie rozgotowała,wrzucić przecier pomidorowy,przyprawić solą i pieprzem,można też dać pokrojonego w kosteczkę ogórka kiszonego,na sam koniec wymieszać mąkę ze śmietaną i wlać do gulaszu,zagotować i zdjąć z ognia. Ziemniaki,obrać,umyć,zetrzeć na tarce lub wspomóc się blenderem,cebulę obrać zetrzeć na tarce na drobnych oczkach lub posiekać drobno nożem,wbić jajka ,wsypać sól i pieprz,mąkę,
-
2.
dokładnie wymieszać,sprawdzić nabierając na łyżkę trochę masy czy dość słone(ja zawsze czubkiem językiem sprawdzam )w razie konieczności dosolić,smażyć na rozgrzanej patelni z olejem z obu stron na rumiano,po usmażeniu układać na ręczniku papierowym,następnie układać na talerzu. Na placek wylać łyżkę gulaszu,złożyć placek,dać kleksa śmietany,posypać natką pietruszki.
Placek po Węgiersku – dodatkowe informacje
Do gulaszu można dodać co kto lubi, można mieszać papryki-kolory.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Placek na zimno z herbatnikami i krakersami
Następny przepis: Placek półkruchy z jabłkami