Placek po Węgiersku

Placek po Węgiersku

Spróbuj naszego przepisu na pyszny placek po Węgiersku. Nasz prosty przepis przyprowadzi aromatyczny smak Węgierskich placków z gulaszem prosto do Twojej kuchni. Ciesz się bogatym, rozgrzewającym gulaszem, serwowanym na złocistych plackach ziemniaczanych. Ten przepis pomoże ci zrozumieć, jak zrobić zarówno placki, jak i sos po węgiersku. W przepisie znajdziesz również sugestie, jak przygotować gulasz do placków. Niezależnie od okazji, nasz przepis na placek po węgiersku dostarczy Ci komfortowego, satysfakcjonującego posiłku dla Ciebie i Twojej rodziny.

Składniki:

  • Placki:
    – ok.1 kg ziemniaków
    – pół cebuli
    – 2 jajka L
    – 3-4 łyżki mąki pszennej lub pełnoziarnistej
    – sól i pieprz do smaku
    – oraz
    – olej do smażenia
  • Gulasz:
    – 500 g mięsa gulaszowego
    – 1 cebula
    – 1 marchewka
    – 1 duża papryka czerwona
    – opcjonalnie parę szt.pieczarek,ogórek kiszony
    – 1 łyżka przecieru pomidorowego
    – sól i pieprz do smaku
    – papryka słodka i ostra do smaku
    – przyprawa do gulaszu
    – 1 listek laurowy
    – 2 ziela angielskie
    – 1 łyżka z czubkiem mąki pszennej+2 łyżki kwaśnej śmietany
  • Dodatkowo:
    – śmietana kwaśna
    – natka pietruszki

Placek po węgiersku – jak zrobić?

  1. Placek.

    1.

    Mięso myjemy,osuszamy,kroimy w kostkę,wrzucamy do miski,skrapiamy olejem,przyprawiamy solą i pieprzem oraz przyprawą do gulaszu,całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2-3 godz.do lodówki. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju(na niewielkiej ilości),na rumiano,wrzucamy obraną i posiekaną w piórka cebulę,smażymy do zeszklenia cebuli i całość przekładamy do garnka(czasem robię wersję z pieczarkami,wtedy wrzucam je razem z cebulą i smażę do momentu odparowania wody w pieczarek). Zalać wrzątkiem,tak aby przykryć całość,wrzucić listek laurowy i ziele angielskie,gotować na małym ogniu z 20 min,w razie potrzeby dolać wrzącej wody,wrzucić obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę oraz pokrojoną w paseczki paprykę,gotować do miękkości warzyw,nie za długo,żeby papryka się nie rozgotowała,wrzucić przecier pomidorowy,przyprawić solą i pieprzem,można też dać pokrojonego w kosteczkę ogórka kiszonego,na sam koniec wymieszać mąkę ze śmietaną i wlać do gulaszu,zagotować i zdjąć z ognia. Ziemniaki,obrać,umyć,zetrzeć na tarce lub wspomóc się blenderem,cebulę obrać zetrzeć na tarce na drobnych oczkach lub posiekać drobno nożem,wbić jajka ,wsypać sól i pieprz,mąkę,

  2. Placek.

    2.

    dokładnie wymieszać,sprawdzić nabierając na łyżkę trochę masy czy dość słone(ja zawsze czubkiem językiem sprawdzam )w razie konieczności dosolić,smażyć na rozgrzanej patelni z olejem z obu stron na rumiano,po usmażeniu układać na ręczniku papierowym,następnie układać na talerzu. Na placek wylać łyżkę gulaszu,złożyć placek,dać kleksa śmietany,posypać natką pietruszki.

Placek po Węgiersku – dodatkowe informacje

Do gulaszu można dodać co kto lubi, można mieszać papryki-kolory.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Placek na zimno z herbatnikami i krakersami
Następny przepis: Placek półkruchy z jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode