Placek na zimno z herbatnikami i krakersami
Placek na zimno z herbatnikami i krakersami to wyjątkowo łatwy i szybki deser do przygotowania, którym można zaskoczyć niezapowiedzianych gości. Uroku dodaje mu fakt, że nie wymaga upieczenia, a jedynie schłodzenia. Ten przysmak zachwyci smakiem zarówno dzieci, jak i dorosłych. Kruche herbatniki na przemian z solonymi krakersami tworzą niepowtarzalną kombinację smakową. Nie wymaga on przygotowania żadnej skomplikowanej polewy czy nadzienia, co czyni go idealnym rozwiązaniem, gdy zaskoczy nas niespodziewana wizyta. Bez wątpienia jest to droga do udanej, domowej słodkości, która mimo prostoty, zaspokoi podniebienia wszelkich biesiadników.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 3 opakowania herbatników
- 2 duże opakowania krakersów
- puszka skondensowanego słodzonego mleka
- 1/2 litra śmietanki 30-procentowej
- 10 dag płatków migdałów
- galaretka cytrynowa
- 5 łyżek cukru
- Masa budyniowa:
- 3,5 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- szklanka mąki krupczatki
- 4 żółtka
- 10 dag wiórków kokosowych
- kostka masła
Placek na zimno z herbatnikami i krakersami – jak zrobić?
- Mleko skondensowane gotujemy w puszce 2 godziny, od czasu do czasu dolewając do garnka wody.
- Masa budyniowa: 2,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. Mąkę, żółtka i szklankę mleka mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy, aż powstanie jednolita masa bez grudek. Wsypujemy wiórki kokosowe. Mieszamy i studzimy.
- Masło ucieramy i stopniowo dodajemy zimny budyń. Mieszamy, aż powstanie jednolita masa.
- Galaretkę rozpuszczamy w ok. 1/2 szklanki wrzącej wody. Odstawiamy, aby stężała. Śmietanę ubijamy z cukrem i dodajemy tężejącą galaretkę. Mieszamy.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy wartwę herbatników. Wykładamy masę budyniową, wierzch wyrównujemy. Układamy warstwę krakersów. Ciastka polewamy mlekiem z puszki. Układamy kolejną warstwę krakersów. Wykładamy śmietanę z galaretką. Posypujemy płatkami migdałów. Chłodzimy ok. godziny.
Szybki placek na zimno.
Placek na zimno z herbatnikami i krakersami – dodatkowe informacje
Puszkę z ugotowanym skondensowanym mlekiem otwieramy dopiero po ok. 30 minutach, gdy lekko ostygnie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Placek na maślance z jagodami
Następny przepis: Placek po Węgiersku