Placek królewski
Placek Królewski to przepis, który wywodzi się od słynnej Siostry Anastazji, znanej z jej niezwykłych umiejętności kulinarncyh. Ten ciężki, ale zarazem subtelnie słodki placek, jest prawdziwie królewskim łakociem, idealnym na specjalne okazje. Kombinacja różnych składników, takich jak ciastka biszkoptowe, krem śmietankowy, orzechy i sok pomarańczowy, tworzy niepowtarzalną symfonię smaków, która zasługuje na miano królewskiego wypieku. W tym przepisie spotkamy się z mądrością kulinarną Siostry Anastazji, która składa hołd tradycyjnym daniom, a zarazem dodaje do nich nutkę nowoczesności. Bez względu na twoje umiejętności kulinarnych, Placek Królewski Siostry Anastazji jest wyzwaniem, które warto podjąć.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto kruche:
- 30 dag mąki
- 15 dag margaryny Palmy z murzynkiem
- 1 łyżka śmietany
- Pół szklanki cukru
- 2 łyżki miodu
- 1 jajko
- 1 łyżeczka płaska sody
- Biszkopt
- 4 jajka
- ¾ szklanki cukru
- 4 łyżki zimnej wody
- Pół szklanki mąki pszennej
- Pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
- Krem
- Pół szklanki cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 budyń waniliowy
- ¾ litra mleka
- 1 cukier waniliowy
- 1 kostka margaryny Palmy z murzynkiem
- Polewa
- Pół kostki margaryny Palmy z murzynkiem
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki kakao
- 4 łyżki mleka
- Oraz
- Sok z cytryny
Placek królewski – jak zrobić?
- Ciasto kruche – składniki na ciasto szybko zagnieść na gładką masę, podzielić na dwie równe części i upiec dwa placki jednakowej wielkości. Piec w 200st do 10min.
- Biszkopt – jajka ubić z cukrem, następnie dodać wszystkie składniki i wymieszać. Piec, w tej samej formie co ciasto kruche, w temp. 180st przez około 30min.
- Krem – odlać trochę mleka, to tej porcji dodać mąkę i budyń, wymieszać. Pozostałą część mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy mleko się zagotuje, dodać mleko z mąką i budyniem. Mieszać, by nie powstały grudki. Chwile podgotować. Następnie zdjąć z ognia, aby trochę przestygło. Po chwili dodawać pokrojoną w kostkę margarynę i mieszać do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
- Ciasto przekładać ciepłym kremem. Układać warstwy: ciasto kruche, pół porcji kremu, biszkopt, reszta kremu, ciasto kruche. Ważne jest by biszkopt przed posmarowaniem kremem skropić sokiem z cytryny.
- Na koniec przygotować polewę czekoladową – wszystkie składniki polewy podgrzać, ale nie zagotować, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto polać ciepła polewą.
Placek królewski – dodatkowe informacje
Zamiast kropić biszkopt sokiem z cytryny, można posmarować go marmoladą. Proporcje podane na blaszkę o wymiarach 35×20. Każdą blaszkę przed nałożeniem ciasta wyłożyć papierem do pieczenia.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Placek kokosowy
Następny przepis: Placek na maślance z jagodami