Placek królewski

Placek królewski

Placek Królewski to przepis, który wywodzi się od słynnej Siostry Anastazji, znanej z jej niezwykłych umiejętności kulinarncyh. Ten ciężki, ale zarazem subtelnie słodki placek, jest prawdziwie królewskim łakociem, idealnym na specjalne okazje. Kombinacja różnych składników, takich jak ciastka biszkoptowe, krem śmietankowy, orzechy i sok pomarańczowy, tworzy niepowtarzalną symfonię smaków, która zasługuje na miano królewskiego wypieku. W tym przepisie spotkamy się z mądrością kulinarną Siostry Anastazji, która składa hołd tradycyjnym daniom, a zarazem dodaje do nich nutkę nowoczesności. Bez względu na twoje umiejętności kulinarnych, Placek Królewski Siostry Anastazji jest wyzwaniem, które warto podjąć.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
  • 30 dag mąki
  • 15 dag margaryny Palmy z murzynkiem
  • 1 łyżka śmietany
  • Pół szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka płaska sody
  • Biszkopt
  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • 4 łyżki zimnej wody
  • Pół szklanki mąki pszennej
  • Pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
  • Krem
  • Pół szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 budyń waniliowy
  • ¾ litra mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kostka margaryny Palmy z murzynkiem
  • Polewa
  • Pół kostki margaryny Palmy z murzynkiem
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki mleka
  • Oraz
  • Sok z cytryny

Placek królewski – jak zrobić?

  1. Ciasto kruche – składniki na ciasto szybko zagnieść na gładką masę, podzielić na dwie równe części i upiec dwa placki jednakowej wielkości. Piec w 200st do 10min.
  2. Biszkopt – jajka ubić z cukrem, następnie dodać wszystkie składniki i wymieszać. Piec, w tej samej formie co ciasto kruche, w temp. 180st przez około 30min.
  3. Krem – odlać trochę mleka, to tej porcji dodać mąkę i budyń, wymieszać. Pozostałą część mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy mleko się zagotuje, dodać mleko z mąką i budyniem. Mieszać, by nie powstały grudki. Chwile podgotować. Następnie zdjąć z ognia, aby trochę przestygło. Po chwili dodawać pokrojoną w kostkę margarynę i mieszać do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
  4. Ciasto przekładać ciepłym kremem. Układać warstwy: ciasto kruche, pół porcji kremu, biszkopt, reszta kremu, ciasto kruche. Ważne jest by biszkopt przed posmarowaniem kremem skropić sokiem z cytryny.
  5. Na koniec przygotować polewę czekoladową – wszystkie składniki polewy podgrzać, ale nie zagotować, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto polać ciepła polewą.

Placek królewski – dodatkowe informacje

Zamiast kropić biszkopt sokiem z cytryny, można posmarować go marmoladą. Proporcje podane na blaszkę o wymiarach 35×20. Każdą blaszkę przed nałożeniem ciasta wyłożyć papierem do pieczenia.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Placek kokosowy
Następny przepis: Placek na maślance z jagodami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode