placek drożdżowy z rabarbarem

placek drożdżowy z rabarbarem

Uwielbiany przez całe pokolenia, placek drożdżowy z rabarbarem jest doskonałym pomysłem na słodkie, letnie popołudnie. Ten klasyczny przepis jest inspirowany wypiekami siostry Anieli, które cieszą się niesłabnącym uznaniem. Pachnący i puszysty drożdżowiec przyozdobiony rabarbarem przypomina smak domowych, dziecięcych wypieków. Rabarbar dodaje ciastu delikatnej kwaskowatości, która świetnie kontrastuje z łagodnością drożdżowego ciasta. Niezależnie od tego, czy planujesz niedzielny deser dla rodziny, czy chcesz zaskoczyć gości niebanalnym podaniem, ten placek drożdżowy z pewnością spełni Twoje oczekiwania.

Składniki:

  • 70 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • ziarenka z połowy laski wanilii
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 całe jajka
  • 3 żółtka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 4-4,5 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • rodzynki
  • rabarbar

Placek drożdżowy z rabarbarem – jak zrobić?

  1. Do miski wsypujemy mąkę; robimy „dołek” wkruszamy drożdże, posypujemy łyżką cukru i zalewamy ciepłym mlekiem. Odstawiamy na ok 10 minut aż drożdże zaczną pracować.
  2. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Dokładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodziło od ręki (jak jest za rzadkie dosypujemy nieco mąki ale nie za dużo) Na końcu dodajemy rodzynki. Ciasto należy przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Robimy kruszonkę ja robię tak na „oko” pół masła, cukier, cukier waniliowy, mąka)
  4. Wykładamy wyrośnięte ciasto na blachę (25x36cm) wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzchu układamy pokrojony w kostkę rabarbar. Posypujemy kruszonką; odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
  5. Pieczemy w 160 st około 45-50 minut. Kiedy przestygnie posypujemy cukrem pudrem.

xxxx – dodatkowe informacje

Placek drożdżowy z rabarbarem można zrobić też w dwóch keksówkach.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Placek drożdżowy z owocami
Następny przepis: Placek francuzki napoleon

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode