Pizzeriny - Kateriny na bogato

Pizzeriny – Kateriny na bogato

Przedstawiamy przepis na „Pizzeriny – Kateriny na bogato”. To unikalna propozycja dla wszystkich miłośników włoskich smaków, z nutą luksusu. Podstawą dania jest pyszna, chrupiąca pizzerina, która w tej wersji staje się prawdziwym arcydziełem kulinarnym. Splatają się tu różne smaki i tekstury, które zachwycą najbardziej wymagających smakoszy. Pizzeriny – Kateriny na bogato to doskonały wybór na kolację we dwoję, ale sprawdzą się też jako oryginalna przekąska na przyjęciu. To danie zdecydowanie nie jest zwykłą pizzą – to prawdziwy rarytas, którego próbować warto. Przygotujcie się na prawdziwą ucztę dla podniebienia.

Składniki:

  • 30g drożdży
  • pół litra ciepłej wody
  • łyżka cukru
  • łyżka soli
  • 6 łyżek oleju
  • 1 kg mąki
  • SOS NA SPÓD
  • kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego lekko rozrobionego z wodą, by nie było kwaśne
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • odrobina ketchupu
  • sól
  • pieprz
  • zioła-oregano, bazylia lub gotowa mieszanka ziół do pizzy

Sposób przygotowania:

  1. Dróżdże rozpuścić w ciepłej wodzie, wlać do misy a następnie dodać sól, cukier,olej i wymieszać łyżką do rozpuszczenia się składników. Ciągle mieszając stopniowo dodawać mąkę, gdy ciasto będzie robiło się gęste trzeba dokończyć wyrabianie ręką. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 1godz do wyrośnięcia.
  2. Wrośnięte ciasto podzielić na kilka części i pięścią ugnieść placki (wielkość dowolna) Na wysmarowaną tłuszczem blachę układać placki. Na środku każdego placka wyłożyć kolejno składniki – sos-plus dowolne składniki, wg uznania.
  3. Ja dałam sos,pieczarki krojone w bardzo cienkie plasterki, paseczki wędliny, pomidorki koktajlowe przecięte na ćwiartki, zioła prowansalskie, oliwki i tarty ser żółty. (z kukurydzą też super) Piec ok 15min w temp ok 180 stopni. Na blachę wchodzi mi 4 szt, w sumie razem mam zawsze 3 blachy.

Pizzeriny – dodatkowe informacje

Pyszne są z leśnymi grzybami podsmażonymi z cebulką i upieczone. ( z porcji tego ciasta wychodzą 3 cienkie placki pizzy,a pizzerin ok 10-15 szt, zależy od rozmiaru)


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pizza ze śmietankowym sosem i salami
Następny przepis: Pizzerinki ze szpinakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode