Pizzeriny – Kateriny na bogato
Przedstawiamy przepis na „Pizzeriny – Kateriny na bogato”. To unikalna propozycja dla wszystkich miłośników włoskich smaków, z nutą luksusu. Podstawą dania jest pyszna, chrupiąca pizzerina, która w tej wersji staje się prawdziwym arcydziełem kulinarnym. Splatają się tu różne smaki i tekstury, które zachwycą najbardziej wymagających smakoszy. Pizzeriny – Kateriny na bogato to doskonały wybór na kolację we dwoję, ale sprawdzą się też jako oryginalna przekąska na przyjęciu. To danie zdecydowanie nie jest zwykłą pizzą – to prawdziwy rarytas, którego próbować warto. Przygotujcie się na prawdziwą ucztę dla podniebienia.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 30g drożdży
- pół litra ciepłej wody
- łyżka cukru
- łyżka soli
- 6 łyżek oleju
- 1 kg mąki
- SOS NA SPÓD
- kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego lekko rozrobionego z wodą, by nie było kwaśne
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- odrobina ketchupu
- sól
- pieprz
- zioła-oregano, bazylia lub gotowa mieszanka ziół do pizzy
Sposób przygotowania:
- Dróżdże rozpuścić w ciepłej wodzie, wlać do misy a następnie dodać sól, cukier,olej i wymieszać łyżką do rozpuszczenia się składników. Ciągle mieszając stopniowo dodawać mąkę, gdy ciasto będzie robiło się gęste trzeba dokończyć wyrabianie ręką. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 1godz do wyrośnięcia.
- Wrośnięte ciasto podzielić na kilka części i pięścią ugnieść placki (wielkość dowolna) Na wysmarowaną tłuszczem blachę układać placki. Na środku każdego placka wyłożyć kolejno składniki – sos-plus dowolne składniki, wg uznania.
- Ja dałam sos,pieczarki krojone w bardzo cienkie plasterki, paseczki wędliny, pomidorki koktajlowe przecięte na ćwiartki, zioła prowansalskie, oliwki i tarty ser żółty. (z kukurydzą też super) Piec ok 15min w temp ok 180 stopni. Na blachę wchodzi mi 4 szt, w sumie razem mam zawsze 3 blachy.
Pizzeriny – dodatkowe informacje
Pyszne są z leśnymi grzybami podsmażonymi z cebulką i upieczone. ( z porcji tego ciasta wychodzą 3 cienkie placki pizzy,a pizzerin ok 10-15 szt, zależy od rozmiaru)
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pizza ze śmietankowym sosem i salami
Następny przepis: Pizzerinki ze szpinakiem