PIZZA z PIECZARKAMI (PIZZA con i FUNGHI)

PIZZA z PIECZARKAMI (PIZZA con i FUNGHI)

Zapraszamy miłośników włoskiej kuchni do wypróbowania przepisu na pizzę z pieczarkami, znaną także jako pizza con i funghi. Jest to klasyczna odmiana pizzy, wywodząca się z tradycyjnej kuchni północnej Italii, której kwintesencją są świeże, aromatyczne pieczarki na cienkim, chrupiącym cieście. Spróbujcie sami przygotować ją w domu z wykorzystaniem poniższych składników. Najważniejszy jest jednak funghi, czyli grzyby, które nadają charakterystycznego smaku temu przysmaku. Z pewnością będzie to wspaniała okazja, aby poczuć smak prawdziwej włoskiej pizzy bez wychodzenia z domu.

Składniki:

  • NA CIASTO (na 3 pizze o średnicy 32 cm):
  • 0,5 kg mąki
  • 25 g świeżych drożdży
  • ok. 300 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • NA SOS POMIDOROWY:
  • passata pomidorowa lub pomidory z puszki bez skórki
  • oliwa z oliwek
  • oregano
  • sól
  • DODATKOWO (1 pizzę z pieczarkami)
  • 5 pieczarek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 mozzarelli
  • sól
  • natka pietruszki

Pizza z pieczarkami (pizza con i funghi) – jak zrobić?

  1. Wykonaj ciasto.
    Drożdże wymieszaj z cukrem i 100 ml ciepłej wody, a następnie odstaw na 10 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    W dużej misce wymieszaj mąkę z solą, a następnie dodaj rozczyn i resztę wody (dolewaj ją stopniowo wyrabiając ciasto, w ten sposób będziesz kontrolować konsystencje ciasta).
    Wyrabiaj ciasto przez ok. 10- 15 min.(tak długo, aż zacznie odklejać się od ręki).Ciasto nie może być zbyt twarde, powinno być puszyste, gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na min. 40 min.
    Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części, każdą część wyrabiaj na lekko opruszonym blacie, aż ciasto stanie się gładkie, uformuj kulki, posyp mąką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 20 min.
    Po wyrośnięciu z każdej kulki rozwałkuj placek o średnicy ok. 32 cm (podsypuj mąką), a następnie przełóż na blaszkę wysmarowaną oliwą. Jeżeli bedzie Ci łatwiej wysmaruj blaszkę oliwą i rozprowadź ciasto rękami bezpośrednio na blaszce. Poczekaj aż troszkę podrośnie, a następnie nakładaj składniki.
  2. Do wysokiego garnka wlej passatę, trochę oliwy do smaku, dopraw solą i oregano. Następnie gotuj po przykryciem, od czasu do czasu mieszając, tak długo, aż passata stanie się bardziej gęsta i trochę ciemniejsza (ok. 30 min.)
  3. Nagrzej piekarnik do maksymalnej temperatury 250˚C
    Nakładaj składniki na ciasto.
    Najpierw sos pomidorowy, pieczarki pokrojone w cieniutkie plasterki. Następnie dopraw solą i polej oliwą z oliwek. Na sam wierzch rozłóż mozzarelle pokrojoną na małe kawałeczki. Włóż blachę z przygotowaną pizzą na środkową część piekarnika.
    Piecz przez ok. 15-20 minut, aż boki pizzy się zarumienią, a spód będzie upieczony.
    Po wyciągnięciu z pieca udekoruj posiekaną natką pietruszki.

    BUON APPETITO!!!

PIZZA z PIECZARKAMI (PIZZA con i FUNGHI) – dodatkowe informacje

RADA Jeżeli nie masz czasu na przygotowywanie sosu pomidorowego, zrób pizzę z passatą pomidorową bez wcześniejszego jej gotowania. Ja często tak robię i pizza wychodzi równie smaczna!


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: pizza z PRL-u
Następny przepis: PIZZA SALAMINA z SALAMI, PAPRYKĄ i PIECZARKAMI

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode