PIZZA z KIEŁBASĄ i PAPRYKĄ (PIZZA con la SALSICCIA e PEPERONI)

PIZZA z KIEŁBASĄ i PAPRYKĄ (PIZZA con la SALSICCIA e PEPERONI)

Jeżeli jesteś miłośnikiem włoskich smaków, to ten przepis na PIZZĘ z KIEŁBASĄ i PAPRYKĄ (PIZZA con la SALSICCIA e PEPERONI) stanowi prawdziwą ucztę dla kubków smakowych. Idealne połączenie chrupiącego ciasta, aromatycznej salsicci (włoskiej kiełbasy) oraz słodkawych papryk przypomina atmosferę srodziemnomorskich wieczorów. Unikalny smak salsicci, którego nuta wędzonki doskonale wpisuje się w tradycyjny obraz włoskiej pizzy, podkreślony zostaje przez soczystą paprykę. To jedno z prostszych i smaczniejszych dań, które przetestują twoje kulinarne umiejętności i zadowolą każdego wielbiciela kuchni włoskiej. Spróbuj naszego przepisu na pizzę z kiełbasą i papryką, a przekonasz się jak prosta w przygotowaniu jest prawdziwa włoska pizza.

Składniki:

  • NA CIASTO (na 3 pizze o średnicy 32 cm):
  • 0,5 kg mąki
  • 25 g świeżych drożdży
  • ok. 300 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • DODATKOWO (na 1 pizzę z kiełbasą i papryką)
  • 1 mała kiełbasa (patrz RADY!)
  • 1/2 średniej najlepiej czerwonej papryki
  • 1/2 mozzarelli
  • sól
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Pizza z kiełbasą i papryką (pizza con la salsiccia e peperoni) – jak zrobić?

  1. Wykonaj ciasto.

    Drożdże wymieszaj z cukrem i 100 ml ciepłej wody, a następnie odstaw na 10 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    W dużej misce wymieszaj mąkę z solą, a następnie dodaj rozczyn i resztę wody (dolewaj ją stopniowo wyrabiając ciasto, w ten sposób będziesz kontrolować konsystencję ciasta).

    Wyrabiaj ciasto przez ok. 10-15 min.(tak długo, aż zacznie odklejać się od ręki). Ciasto nie może być zbyt twarde, powinno być puszyste, gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na min. 40 min.

    Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części, każdą część wyrabiaj na lekko opruszonym blacie, aż ciasto stanie się gładkie, uformuj kulki, posyp mąką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 20 min.

    Po wyrośnięciu z każdej kulki rozwałkuj placek o średnicy ok. 32 cm (podsypuj mąką), a następnie przełóż na blaszkę wysmarowaną oliwą. Jeżeli bedzie Ci łatwiej wysmaruj blaszkę oliwą i rozprowadź ciasto rękami bezpośrednio na blaszce.

    Poczekaj aż troszkę podrośnie, a następnie nakładaj składniki.
  2. Nagrzej piekarnik do maksymalnej temperatury 250℃.

    Nakładaj składniki na ciasto. Najpierw paprykę pokrojoną w bardzo cieniutkie plasterki, następnie rozdrobnioną kiełbasę i mozzarellę pokrojoną w małą kosteczkę. Polej całość odrobiną oliwy z oliwek i dopraw solą (uwaga! Kiełbasa jest dość słona).

    Włóż blachę z przygotowaną pizzą na środkową część piekarnika.

    Piecz przez ok.15-20 minut, aż boki pizzy się zarumienią, a spód będzie upieczony.

    BUON APPETITO!!!


Słowa kluczowe: salsiccia przepisy, salsiccia pizza

Porady – dodatkowe informacje

Nie wiem czy uda Wam się znaleźć taką kiełbasę, która przypomina w smaku tą oryginalną włoską; jest to surowa kiełbasa przyprawiona solą i pieprzem i innymi przyprawami w zależności od regionu gdzie ją robią, nie jest wędzona!!!to takie jakby przyprawione mięso mielone, któremu włosi nadają kształt kiełbasy, po wyciągnieńciu z 'jelita’ można ją z łatwością rozdrobnić palcami). Jeżeli takiej nie znajdziecie to zastąpcie ją waszą ulubioną kiełbasą (lepiej surową niż wędzoną)


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pizza z jarmużem i rukolą
Następny przepis: Pizza z mikrofali

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode