Pizza z jarmużem i rukolą

Pizza z jarmużem i rukolą

Potrzebujesz nowatorskiego przepisu na pizzę? Ten z pewnością Cię zaskoczy. Proponujemy włoską klasykę z nowoczesnym twistem, którym jest jarmuż. Tym razem proponujemy pizzę z jarmużem i rukolą – dwoma składnikami, które przyciągną miłośników zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich wersji tego włoskiego dania. Ta pizza jest nie tylko wyrazista w smaku, ale dostarcza również mnóstwo ważnych składników odżywczych. Jarmuż, rukola i inne, prawie oczywiste składniki tworzą naprawdę oryginalną, zdrową i przepyszną potrawę, która zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia. Pyszna i niebanalna pizza, która zachwyci każdego, kto spróbuje. Czy jesteś gotowy na kulinarne szaleństwo?

Składniki:

  • (Na 2 pizze o wymiarach blaszek 29cm.)
  • Ciasto:
  • 300g. mąki pszennej
  • 7g. suchych drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 100g. Roztopionego masła 82%
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Sos:
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu (pikantnego lub łagodnego)
  • 1 łyżka suszonych pomidorów z bazylią
  • 1 łyżeczka suszonej papryki jalapeno
  • Dodatki:
  • 150g. tartego sera żółtego
  • 4 duże pieczarki
  • 2 pomidory śliwkowe (można użyć zwykłych)
  • 8 czarnych oliwek
  • 2 garście świeżego jarmużu
  • 1 garść świeżej rukoli

Pizza z jarmużem i rukolą – jak zrobić?

  1. Ciasto: Mąkę wymieszać z drożdżami oraz solą. Wlać masło i mleko. Wyrabiać ciasto aż stanie się gładkie i elastyczne. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1h do podwojenia objętości.
  2. Sos: Koncentrat dokładnie wymieszać z ketchupem i przyprawami.
  3. Dodatki: Pieczarki umyć, obrać. Pieczarki wraz z pomidorami i oliwkami pokroić w cienkie plastry. Jarmuż pokroić na małe kawałki, umyć wraz z rukolą, osuszyć na ręczniku papierowym.
  4. Wykonanie: Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować 0,5cm okrągłe placki na stolnicy lekko oprószonej mąką. Umieścić je w blaszkach do pieczenia. Wierzch każdego placka posmarować sosem, posypać obficie serem żółtym. Ułożyć plasterki pieczarek, pomidora, oliwek oraz jarmuż. Całość posypać odrobiną sera żółtego.
  5. Pizzę piec 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 200st. Gorącą pizzę przed podaniem posypać obficie rukolą.

Porady – Dodatkowe informacje: Pizza z jarmużem i rukolą

Jeśli wolimy łagodny smak pizza z jarmużem papryczkę jalapeno w sosie omińmy lub zastąpmy słodką papryką.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pizza z boczniakami, cebulą i mozzarellą
Następny przepis: Pizza z kalafiora

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode