Pizza z kamienia ( z kamienia do pizzy )
Pizza z kamienia to wyjątkowy sposób przygotowania tego ulubionego na całym świecie dania. Przepis, który dzisiaj przedstawimy, wyróżnia się gustownym połączeniem składników najwyższej jakości. Tym, co wyróżnia tę pizzę na tle innych, jest jednak sposób jej upieczenia. Tutaj kluczową rolę odgrywa kamień do pizzy, element, który stał się gorącym tematem na wielu forach poświęconych kulinariom. Dzięki niemu pizza nabiera niepowtarzalnego, lekko wędzonego smaku i chrupiącej konsystencji, których nie osiągniemy piekąc ją tradycyjnie. Jeśli szukasz niepowtarzalnych doznań kulinarnej przygody, ten przepis jest dla Ciebie!
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta cukru
- 7 g suchych drożdży (opakowanie)
- Dodatkowo:
- 2 łyżki sosu do pizzy (u mnie ketchup z cukinii)
- boczek
- ser żółty
- pieczarki
- cebula czerwona
- przyprawa suszone pomidory z czosnkiem
Pizza z kamienia (z kamienia do pizzy) – jak zrobić?
- Pierwsze rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni kładąc na kratce kuchennej kamień do pieczenia pizzy ok 20 minut.
- Do miseczki przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, oliwę, wodę oraz drożdże. Zagniatamy i wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką blacie. Przekładamy na papier do pieczenia i smarujemy sosem do pizzy i posypujemy przyprawą z suszonych pomidorów i czosnku.
- Składniki na pizzę kroimy, posypujemy serem żółtym startym na tarce na dużych oczkach i układamy dowolnie składniki, posypujemy resztą sera. Pizzę zsuwamy z papiera na kamień i pieczemy 10 minut w 220 stopniach.
Pizza z kamienia – dodatkowe informacje
Pizzę podajemy z dowolnymi sosami lub ketchupem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pizza słońce
Następny przepis: Pizza z boczniakami, cebulą i mozzarellą