Pizza z kalafiora
Pizza z kalafiora to unikalny wariant popularnego dania, które mogą docenić zarówno miłośnicy kalafiora, jak i osoby szukające zdrowszej alternatywy dla tradycyjnej pizzy. Tradycyjne ciasto zastępowane jest tu bazą z kalafiora, co daje lekkość i subtelną słodycz, stanowiąc przy tym wyśmienite źródło błonnika. Ta wersja pizzy jest idealna dla osób na diecie bezglutenowej, niskowęglowodanowej lub dla tych, którzy po prostu chcą dodać więcej warzyw do swojej diety. Pizza kalafiorowa zachwyca smakiem i kreatywnością, dając przestrzeń do eksperymentowania z różnymi dodatkami i sosami.
admin
Składniki:
- 500 g surowego kalafiora
- 1 jajko
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 2 łyżki świeżo startego parmezanu
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
- na wierzch dowolne warzywa np.
- mieszanka meksykańska i trochę żółtego sera,
- albo przecier pomidorowy, mozzarella, czerwona cebula
- lub pieczarki, kukurydza, papryka i cebula
Pizza z kalafiora – jak zrobić?
- Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Kalafiora umyć, oczyścić i zetrzeć na tarce tak, aby miał konsystencję ryżu. Wysypać na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec ok.7 minut w piekarniku. Wyjąć i ostudzić.
- Ostudzony kalafior położyć na czystą, lnianą ściereczkę i dobrze wycisnąć. Suchy kalafior przełożyć do miski i wymieszać z jajkiem, migdałami, parmezanem, solą i pieprzem. Wymieszać aż powstanie klejąca się, jednorodna konsystencja. Rozsmarować na foremce wyłożonej papierem do pieczenia (dowolny kształt). Podpiec około 20 minut, aż pizza się przyrumieni.
- Podpieczoną pizzę obłożyć naszymi ulubionymi dodatkami np. na cieście rozprowadzić cienką warstwę sosu pomidorowego (łyżka przecieru pomidorowego wymieszana z łyżką wody) i na to położyć dowolne dodatki. Piec jeszcze 10 do 20 minut. Im więcej wody mają nasze dodatki, tym dłuższy czas pieczenia i jednocześnie niższa temperatura. Gotową pizzę pokroić na kawałki, smacznego!
Pizza z kalafiora – dodatkowe informacje
Pomysłów na obłożenie kalafiorowej pizzy jest bardzo dużo, a wszystko zależy od naszego smaku i zawartości lodówki. Dzisiaj wykorzystałam warzywa z mrożonki meksykańskiej, które były na obiad.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pizza z jarmużem i rukolą
Następny przepis: Pizza z mikrofali