Pizza z jarmużem i rukolą
Potrzebujesz nowatorskiego przepisu na pizzę? Ten z pewnością Cię zaskoczy. Proponujemy włoską klasykę z nowoczesnym twistem, którym jest jarmuż. Tym razem proponujemy pizzę z jarmużem i rukolą – dwoma składnikami, które przyciągną miłośników zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich wersji tego włoskiego dania. Ta pizza jest nie tylko wyrazista w smaku, ale dostarcza również mnóstwo ważnych składników odżywczych. Jarmuż, rukola i inne, prawie oczywiste składniki tworzą naprawdę oryginalną, zdrową i przepyszną potrawę, która zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia. Pyszna i niebanalna pizza, która zachwyci każdego, kto spróbuje. Czy jesteś gotowy na kulinarne szaleństwo?
Piotr Zieliński
Składniki:
- (Na 2 pizze o wymiarach blaszek 29cm.)
- Ciasto:
- 300g. mąki pszennej
- 7g. suchych drożdży
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 100g. Roztopionego masła 82%
- 1/2 łyżeczki soli
- Sos:
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki ketchupu (pikantnego lub łagodnego)
- 1 łyżka suszonych pomidorów z bazylią
- 1 łyżeczka suszonej papryki jalapeno
- Dodatki:
- 150g. tartego sera żółtego
- 4 duże pieczarki
- 2 pomidory śliwkowe (można użyć zwykłych)
- 8 czarnych oliwek
- 2 garście świeżego jarmużu
- 1 garść świeżej rukoli
Pizza z jarmużem i rukolą – jak zrobić?
- Ciasto: Mąkę wymieszać z drożdżami oraz solą. Wlać masło i mleko. Wyrabiać ciasto aż stanie się gładkie i elastyczne. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1h do podwojenia objętości.
- Sos: Koncentrat dokładnie wymieszać z ketchupem i przyprawami.
- Dodatki: Pieczarki umyć, obrać. Pieczarki wraz z pomidorami i oliwkami pokroić w cienkie plastry. Jarmuż pokroić na małe kawałki, umyć wraz z rukolą, osuszyć na ręczniku papierowym.
- Wykonanie: Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować 0,5cm okrągłe placki na stolnicy lekko oprószonej mąką. Umieścić je w blaszkach do pieczenia. Wierzch każdego placka posmarować sosem, posypać obficie serem żółtym. Ułożyć plasterki pieczarek, pomidora, oliwek oraz jarmuż. Całość posypać odrobiną sera żółtego.
- Pizzę piec 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 200st. Gorącą pizzę przed podaniem posypać obficie rukolą.
Porady – Dodatkowe informacje: Pizza z jarmużem i rukolą
Jeśli wolimy łagodny smak pizza z jarmużem papryczkę jalapeno w sosie omińmy lub zastąpmy słodką papryką.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pizza z boczniakami, cebulą i mozzarellą
Następny przepis: Pizza z kalafiora