Pizza z boczniakami, cebulą i mozzarellą

Pizza z boczniakami, cebulą i mozzarellą

Wprawdzie pizza kojarzy nam się przede wszystkim z Włochami, to jednak my dzisiaj przyrządzimy ją z dodatkiem boczniaków, które są typowym składnikiem kuchni wschodniej. Nasza Pizza z boczniakami, cebulą i mozzarellą to idealne połączenie aromatycznej pieczarki, słodkiej cebuli i topiącego się sera. Boczniaki dają niepowtarzalny smak, który idealnie komponuje się z resztą składników, a mozzarella nadaje pizzy kremowej konsystencji. To propozycja dla wszystkich, którzy cenią niebanalne połączenia smaków. Ten przepis udowodni Ci, że pizza nie zawsze musi być typowo włoska, a nowe wersje tego dania mogą być równie pyszne jak tradycyjne.

Składniki:

  • Ciasto:
  • półtorej szklanki mąki pszennej
  • 2 dag drożdży
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 150 ml ciepłej wody
  • Farsz:
  • 25 dag boczniaków
  • 1 średnia cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • przyprawa do pizzy
  • Dodatkowo:
  • mąka do posypania stolnicy
  • 1 kulka mozzarelli ( około 12 dag )
  • masło do posmarowania formy

Pizza z boczniakami, cebulą i mozzarellą – jak zrobić?

  1. Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłej wodzie,wlewamy do mąki,mieszamy ,ale nie zagniatamy.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.
  2. Po tym czasie dodajemy sól i olej,zagniatamy ciasto.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce.
  3. Grzyby oczyszczamy,płuczemy i dokładnie osuszamy,następnie kroimy w paseczki. Cebulę obieramy i również kroimy w paseczki.
  4. Grzyby i cebulę dusimy do miękkości na oleju. Na koniec przyprawiamy do smaku solą,pieprzem i przyprawą do pizzy. Studzimy.
  5. Wyrośnięte ciasto wałkujemy i wykładamy do formy posmarowanej masłem o średnicy 25 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i nakładamy farsz.
  6. Następnie pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia na pizzy układamy ser pokrojony w plasterki i zapiekamy aż ser się roztopi.

Pizza z boczniakami, cebulą i mozzarellą – dodatkowe informacje

Pizzę z boczniakami możemy udekorować dowolnym ketchupem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pizza z kamienia ( z kamienia do pizzy )
Następny przepis: Pizza z jarmużem i rukolą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode