Pizza sycylijska
Dziś mamy dla Was niepowtarzalny przepis, który przeniesie Was w rejony słońca, morza i pysznego jedzenia – to pizza sycylijska. Ta tradycyjna włoska potrawa, pochodząca z malowniczej Sycylii, charakteryzuje się grubsza ciasto i obfitością świeżych składników. Jej wyjątkowy smak zawdzięcza między innymi aromatycznym ziołom i soczystym pomidorom. Różnica między pizzą neapolitańską a sycylijską polega przede wszystkim na grubości i charakterze ciasta, a także nieco innym zestawie dodatków. Gotowanie według tego przepisu to doskonała okazja, by na chwilę przenieść się w atmosferę słonecznej Italii.
admin
Składniki:
- 300g mąki
- 200ml wody
- 20g świeżych drożdży
- 2 łyżki oleju
- sól
- Dodatkowo:
- kilka czarnych oliwek
- przyprawa do pizzy po sycylijsku
- 150g sera mozzarella startego
- pół świeżej papryki pociętej w piórka
- kilka suszonych pomidorów z zalewy (można pociąć w paski)
- Sos:
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 3-4 łyżki ketchupu
- 1-2 łyżki wody
Pizza sycylijska – jak zrobić?
- Rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie, dodać mąkę, olej, sól i zagnieść ciasto.
- Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm.
- Posmarować sosem, posypać serem i ułożyć resztę składników.
- Po wierzchu posypać przyprawą do pizzy.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika, rozgrzanego do 220 stopni, i piec ok. 15 min.
Pizza sycylijska – dodatkowe informacje
1/ Każdą sycylijską pizzę powinno się piec krótko w bardzo wysokiej temperaturze.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pizza słońce
Następny przepis: Pizza z boczniakami, cebulą i mozzarellą