Pizza Special Izabelli

Pizza Special Izabelli

Przedstawiamy dzisiaj specjalny przepis na Pizzę Special Izabelli. To nietypowa propozycja na wyjątkowy wieczór, a także idealna niespodzianka na imieniny Izabelli. Każdy składnik został starannie dobrany. Lekkie ciasto, puszyste i chrupiące zarazem, pyszny sos pomidorowy, wytrawne oliwki, sos czosnkowy i wybrane przyprawy – to tajemnica charakterystycznego smaku naszej pizzy. Głównym bohaterem tego dania jest oczywiście ser – obficie posypany, intensywnie aromatyczny, pieczony do złocistego koloru. Pizza Special Izabelli to idealna propozycja dla miłośników klasycznego włoskiego smaku.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • Dodatki:
  • 250 g mozzarelli w kulce
  • 200 g sera żółtego
  • 100 g sera pleśniowego
  • 4 duże pieczarki
  • 2 małe cebule- fioletowe
  • 16 dużych plastrów salami
  • 2 duże pomidory
  • 10 zielonych oliwek
  • Sos:
  • 6 łyżek pikantnego ketchupu
  • mały koncentrat pomidorowy
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki posiekanego świeżego oregano lub suszonego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • świeże zmielony czarny pieprz

Pizza special Izabelli – jak zrobić?

  1. 1.
    Ciasto:
    Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Dodać jedną łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Do reszty mąki dodać sól. Kiedy drożdże
    podrosną połączyć je z mąką i dodać oliwę. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i
    odstawić do podrośnięcia na ok. 30 minut.
  2. 2.
    Sos:
    Ketchup wymieszać z koncentratem, dodać oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier, oliwę, sól, pieprz.
    Wszystko dobrze wymieszać.
  3. 3.
    Podrośnięte ciasto podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 32 cm. Posmarować sosem. Dodać
    pokrojoną na półplasterki cebulę, pieczarki pokrojone na plasterki, plastry salami, mozzarellę, ser pleśniowy,
    pomidory, oliwki i starty żółty ser.
  4. 4.
    Pizze włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 15 minut.
    Funkcja z termoobiegiem.

Smacznego!

Pizza Special Izabelli – Dodatkowe informacje

Sos można przygotować też ze świeżych pomidorów.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pizza rolls (salami i bekonowe)
Następny przepis: Pizza słońce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode