PIZZA SALAMINA z SALAMI, PAPRYKĄ i PIECZARKAMI

PIZZA SALAMINA z SALAMI, PAPRYKĄ i PIECZARKAMI

Ciesz się włoskim smakiem dzięki rewelacyjnej pizzy Salamina. Ze złocistym ciastem, chrupiącym po brzegi, owocami morza, serem, papryką, pieczarkami, a przede wszystkim intensywną, pyszną salami, którą kochasz. Ta pizza ma wszystko, czego oczekujesz od tradycyjnej włoskiej pizzy – klasyczny, domowy charakter z odrobiną nowoczesności. Czy istnieje coś lepszego niż ciepła, domowa pizza prosto z pieca na tacy? Trudno oprzeć się tej mieszance smaków. Prawdziwa uczta dla każdego miłośnika włoskiej kuchni. Oto przepis na doskonałą pizzę Salamina z salami, papryką i pieczarkami.

Składniki:

  • NA CIASTO (na 3 pizze o średnicy 32 cm):
  • 0,5 kg mąki
  • 25 g świeżych drożdży
  • ok. 300 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • NA SOS POMIDOROWY:
  • passata pomidorowa lub pomidory z puszki bez skórki (pelati)
  • oliwa z oliwek
  • oregano
  • sól
  • DODATKOWO (1 pizzę)
  • 10 plastrów salami
  • 1/2 średniej najlepiej czerwonej papryki
  • 3 pieczarki pokrojone na cieńkie plasterki
  • 1/2 mozzarelli
  • parę listków bazylii
  • sól
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Pizza „salamina” z salami, papryką i pieczarkami – jak zrobić?

  1. Wykonaj ciasto.

    Drożdże wymieszaj z cukrem i 100 ml ciepłej wody, a następnie odstaw na 10 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    W dużej misce wymieszaj mąkę z solą, a następnie dodaj rozczyn i resztę wody (dolewaj ją stopniowo wyrabiając ciasto, w ten sposób będziesz kontrolować konsystencje ciasta).

    Wyrabiaj ciasto przez ok. 10-15 min. (tak długo, aż zacznie odklejać się od ręki). Ciasto nie może być zbyt twarde, powinno być puszyste, gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na min. 40 min. (musi podwoić objętość).

    Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części i uformuj kulki, podsyp blat mąką, ułóż kulki w odstępach i pozostaw (przykryte ściereczką) do wyrośnięcia na ok. 20 min.

    Po wyrośnięciu z każdej kulki rozwałkuj placek o średnicy ok. 32 cm (podsypuj mąką), a następnie przełóż na blaszkę wysmarowaną oliwą.

    Jeżeli bedzie Ci łatwiej wysmaruj blaszkę oliwą i rozprowadź ciasto rękami bezpośrednio na blaszce. Poczekaj aż troszkę podrośnie, a następnie nakładaj składniki.

  2. Do wysokiego garnka wlej passatę, trochę oliwy do smaku, dopraw solą i oregano. Następnie gotuj po przykryciem, od czasu do czasu mieszając, tak długo, aż passata stanie się bardziej gęsta i trochę ciemniejsza (ok. 30 min.)
  3. Nagrzej piekarnik do maksymalnej temperatury 250℃.

    Nakładaj składniki na ciasto. Najpierw paprykę pokrojoną w bardzo cieniutkie plasterki, następnie pieczarki, salami i drobno pokrojoną mozzarellę. Polej całość odrobiną oliwy z oliwek i dopraw solą (uwaga! salami jest dość słone).

    Włóż blachę z przygotowaną pizzą na środkową część piekarnika.

    Piecz przez ok. 15-20 minut, aż boki pizzy się zarumienią, a spód będzie upieczony.

    BUON APPETITO!!!

Porady

PIZZA SALAMINA z SALAMI, PAPRYKĄ i PIECZARKAMI – dodatkowe informacje

Jeżeli nie masz czasu na przygotowywanie sosu pomidorowego, zrób pizzę z passatą pomidorową bez wcześniejszego jej gotowania. Ja często tak robię i pizza wychodzi równie smaczna!


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pizza z sadzonym jajkiem
Następny przepis: Pizza z salami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode