PIZZA SALAMINA z SALAMI, PAPRYKĄ i PIECZARKAMI
Składniki:
- NA CIASTO (na 3 pizze o średnicy 32 cm):
- 0,5 kg mąki
- 25 g świeżych drożdży
- ok. 300 ml ciepłej wody
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- NA SOS POMIDOROWY:
- passata pomidorowa lub pomidory z puszki bez skórki (pelati)
- oliwa z oliwek
- oregano
- sól
- DODATKOWO (1 pizzę)
- 10 plastrów salami
- 1/2 średniej najlepiej czerwonej papryki
- 3 pieczarki pokrojone na cieńkie plasterki
- 1/2 mozzarelli
- parę listków bazylii
- sól
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Pizza „salamina” z salami, papryką i pieczarkami – jak zrobić?
-
Wykonaj ciasto.
Drożdże wymieszaj z cukrem i 100 ml ciepłej wody, a następnie odstaw na 10 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W dużej misce wymieszaj mąkę z solą, a następnie dodaj rozczyn i resztę wody (dolewaj ją stopniowo wyrabiając ciasto, w ten sposób będziesz kontrolować konsystencje ciasta).
Wyrabiaj ciasto przez ok. 10-15 min. (tak długo, aż zacznie odklejać się od ręki). Ciasto nie może być zbyt twarde, powinno być puszyste, gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na min. 40 min. (musi podwoić objętość).
Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części i uformuj kulki, podsyp blat mąką, ułóż kulki w odstępach i pozostaw (przykryte ściereczką) do wyrośnięcia na ok. 20 min.
Po wyrośnięciu z każdej kulki rozwałkuj placek o średnicy ok. 32 cm (podsypuj mąką), a następnie przełóż na blaszkę wysmarowaną oliwą.
Jeżeli bedzie Ci łatwiej wysmaruj blaszkę oliwą i rozprowadź ciasto rękami bezpośrednio na blaszce. Poczekaj aż troszkę podrośnie, a następnie nakładaj składniki.
- Do wysokiego garnka wlej passatę, trochę oliwy do smaku, dopraw solą i oregano. Następnie gotuj po przykryciem, od czasu do czasu mieszając, tak długo, aż passata stanie się bardziej gęsta i trochę ciemniejsza (ok. 30 min.)
-
Nagrzej piekarnik do maksymalnej temperatury 250℃.
Nakładaj składniki na ciasto. Najpierw paprykę pokrojoną w bardzo cieniutkie plasterki, następnie pieczarki, salami i drobno pokrojoną mozzarellę. Polej całość odrobiną oliwy z oliwek i dopraw solą (uwaga! salami jest dość słone).
Włóż blachę z przygotowaną pizzą na środkową część piekarnika.
Piecz przez ok. 15-20 minut, aż boki pizzy się zarumienią, a spód będzie upieczony.
BUON APPETITO!!!
Porady
PIZZA SALAMINA z SALAMI, PAPRYKĄ i PIECZARKAMI – dodatkowe informacje
Jeżeli nie masz czasu na przygotowywanie sosu pomidorowego, zrób pizzę z passatą pomidorową bez wcześniejszego jej gotowania. Ja często tak robię i pizza wychodzi równie smaczna!