Pizza razowa
Przygotowanie domowej pizzy to nie lada wyzwanie, ale to co przynosi najwięcej satysfakcji to jej zdrowa wersja. Pizza razowa, której przepis prezentujemy poniżej, to propozycja dla wszystkich dbających o linię i zdrowie. Dzięki ciastu na pizzę razową, pizza staje się lekkostrawna i bardziej sycąca. Tym samym jest idealnym rozwiązaniem dla osób, które chcą cieszyć się nie tylko smakiem, ale również wartościami odżywczymi swoich potraw. Wykonanie takiego ciasta nie jest trudne, a efekt końcowy na pewno Was zaskoczy. Zdrowa pizza razowa to coś, co warto wprowadzić do swojego menu.
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej razowej typ 2000
- 20g drożdży
- 6 łyżek oliwy
- 3/4 szklanki wody
- 1/2 – 1 łyżeczki soli
- Nadzienie:
- sos cygański
- 5 pieczarek
- 1 pomidor
- 1/2 puszki kukurydzy
- 200g sera żółtego
- przyprawa do pizzy
Pizza razowa – jak zrobić?
- Przygotuj ciasto:
- Przygotuj sos:
1. Drożdże rozpuść we wodzie. Wszystkie składniki wymieszaj. Zagnieć ciasto. Troszeczkę podsyp mąką, ale nie za dużo. Ważne, by ciasto było wilgotne. Odłóż do wyrośnięcia na 1 godzinę.
2. Wyrośnięte ciasto przełóż do natłuszczonej formy, lekko rozwałkuj. Posmaruj sosem cygańskim, ułóż na wierzchu pokrojone w plastry pieczarki i pomidora. Posyp odsączoną z zalewy kukurydzą i startym żółtym serem, posyp przyprawą do pizzy. Piecz w temperaturze 200 stopni przez 20 – 30 minut.
Pizza razowa – dodatkowe informacje
– ciasto na pizzę razową nie może być suche podczas wyrabiania, ponieważ wówczas będzie twarde.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: PIZZA pszenno-żytnia
Następny przepis: Pizza Special Izabelli