Pizza razowa

Pizza razowa

Przygotowanie domowej pizzy to nie lada wyzwanie, ale to co przynosi najwięcej satysfakcji to jej zdrowa wersja. Pizza razowa, której przepis prezentujemy poniżej, to propozycja dla wszystkich dbających o linię i zdrowie. Dzięki ciastu na pizzę razową, pizza staje się lekkostrawna i bardziej sycąca. Tym samym jest idealnym rozwiązaniem dla osób, które chcą cieszyć się nie tylko smakiem, ale również wartościami odżywczymi swoich potraw. Wykonanie takiego ciasta nie jest trudne, a efekt końcowy na pewno Was zaskoczy. Zdrowa pizza razowa to coś, co warto wprowadzić do swojego menu.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej razowej typ 2000
  • 20g drożdży
  • 6 łyżek oliwy
  • 3/4 szklanki wody
  • 1/2 – 1 łyżeczki soli
  • Nadzienie:
  • sos cygański
  • 5 pieczarek
  • 1 pomidor
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 200g sera żółtego
  • przyprawa do pizzy

Pizza razowa – jak zrobić?

  1. Przygotuj ciasto:
  2. 1. Drożdże rozpuść we wodzie. Wszystkie składniki wymieszaj. Zagnieć ciasto. Troszeczkę podsyp mąką, ale nie za dużo. Ważne, by ciasto było wilgotne. Odłóż do wyrośnięcia na 1 godzinę.

  3. Przygotuj sos:
  4. 2. Wyrośnięte ciasto przełóż do natłuszczonej formy, lekko rozwałkuj. Posmaruj sosem cygańskim, ułóż na wierzchu pokrojone w plastry pieczarki i pomidora. Posyp odsączoną z zalewy kukurydzą i startym żółtym serem, posyp przyprawą do pizzy. Piecz w temperaturze 200 stopni przez 20 – 30 minut.

Pizza razowa – dodatkowe informacje

– ciasto na pizzę razową nie może być suche podczas wyrabiania, ponieważ wówczas będzie twarde.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: PIZZA pszenno-żytnia
Następny przepis: Pizza Special Izabelli

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode