PIZZA QUATTRO FORMAGGI (PIZZA 4 SERY) na PÓŁRAZOWYM CIEŚCIE

PIZZA QUATTRO FORMAGGI (PIZZA 4 SERY) na PÓŁRAZOWYM CIEŚCIE

Pizza Quattro Formaggi, czyli pizza czterech serów, to klasyczny włoski przysmak. Tradycyjnie przygotowywana z użyciem czterech rodzajów sera: mozzarelli, gorgonzoli, parmezanu i pecorino, pizza ta to gwarancja wyjątkowych smaków. Oferujemy przepis na to danie z niewielkim twistem – pizza przygotowana jest na półrazowym cieście, co dodaje jej unikalnego charakteru. Sery idealnie komponują się z bardziej rustycznym smakiem ciasta. To propozycja dla tych, którzy cenią tradycyjne dania w nowoczesnej odsłonie. Pizza Quattro Formaggi na półrazowym cieście to prawdziwa uczta dla miłośników pizzy i sera w jednym. Zachwyć swoich gości tym nietypowym przepisem na włoską pizzę.

Składniki:

  • ciasto (na 4 pizze o średnicy 32 cm):
  • 500 g zwykłej mąki
  • 200 g mąki razowej (pełnoziarnistej)
  • 25 g świeżych drożdży
  • ok. 400 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sos pomidorowy na 1 pizzę:
  • ok. 200 ml passaty pomidorowej (przecieru) lub pomidory z puszki bez skórki (pelati)
  • oliwa z oliwek
  • świeża bazylia
  • sól
  • dodatki (na 1 pizzę):
  • ok. 50 g mozzarelli
  • ok. 50 g sera gorgonzola
  • ok. 50 g żółtego sera (Gouda, Emmental itp.)
  • ok. 50 g sera pleśniowego lub innego np. wędzonego
  • (wśród serów powinien znaleźć się 1 ser o zdecydowanym smaku jak np. gorgonzola + inne sery)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól

Pizza quattro formaggi (pizza 4 sery) na półrazowym cieście – jak zrobić?

  1. Wykonaj ciasto. Drożdże wymieszaj z cukrem i 100 ml ciepłej wody, a następnie odstaw na 10 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W dużej misce wymieszaj mąkę z solą, a następnie dodaj rozczyn i resztę wody (dolewaj ją stopniowo wyrabiając ciasto, w ten sposób będziesz kontrolować konsystencje ciasta). Wyrabiaj ciasto przez ok. 10-15 min. (tak długo, aż zacznie odklejać się od ręki). Ciasto nie może być zbyt twarde, powinno być puszyste, gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części, uformuj kulki, poukładaj na blacie posypanym mąką, przykryj bawełniną sciereczką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 15-20 min. Po wyrośnięciu z każdej kulki rozwałkuj placek o średnicy ok. 32 cm (podsypuj mąką), a następnie przełóż na blaszkę wysmarowaną oliwą. Jeżeli bedzie Ci łatwiej wysmaruj blaszkę oliwą i rozprowadź ciasto rękami bezpośrednio na blaszce. Poczekaj aż troszkę podrośnie, a następnie nakładaj składniki.
  2. Do wysokiego garnka wlej passatę (lub rozgnieć/zmiksuj pomidory), dodaj trochę oliwy (ok. 1-2 łyżki), świeżą bazylię poszarpaną w dłoniach, dopraw solą. Następnie gotuj pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, tak długo, aż passata stanie się bardziej gęsta i trochę ciemniejsza (ok. 30 min.)
  3. Nagrzej piekarnik do maksymalnej temperatury 250°C. Nakładaj składniki na ciasto. Najpierw sos pomidorowy, a następnie sery pokrojone w kosteczkę. Polej całość odrobiną oliwy i dopraw solą (uwaga! sery są słone). Włóż blachę z przygotowaną pizzą na dolną część piekarnika. Piecz przez ok. 15 minut, aż boki pizzy się zarumienią, a spód będzie upieczony.

Słowa kluczowe: pizza quattro formaggi, przepis

PIZZA QUATTRO FORMAGGI (PIZZA 4 SERY) na PÓŁRAZOWYM CIEŚCIE – dodatkowe informacje

Pizza, pizza włoska, pizza z serem, kuchnia włoska, oryginalna włoska pizza, pizza z mozzarellą, ciasto na pizze, pizza z gorgonzolą, pizza serem pleśniowym, ciasto razowe na pizze, pizza serowa


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pizza po bolońsku
Następny przepis: PIZZA pszenno-żytnia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode