PIZZA PIEKIELNA (PIZZA INFERNALE)

PIZZA PIEKIELNA (PIZZA INFERNALE)

Kiedy pragnienie pikantnego, smacznie podpalonego dania zaczyna dokuczać, przychodzi Pizza Piekielna, znana również jako Pizza Infernale. To wykwintne, pełne emocji danie z Włoch to doskonała kombinacja dobrze ugotowanych składników, które pobudzają nasze kubki smakowe do granic możliwości. Głównym składnikiem tej pizzy, wyróżniającym jej smak spośród innych, jest element ostry, dający uczucie, które można równać jedynie do ognistych płomieni piekła – stąd jej nazwa. Bez względu na to, czy jesteś fanem pikantnej kuchni czy nie, ta pizza z pewnością dostarczy Ci niezapomnianych doznań smakowych. Nasza infernalna pizza jest hołdem dla wszystkich amatorów pikantnych smaków.

Składniki:

  • NA CIASTO (na 3 pizze o średnicy 32 cm):
  • 0,5 kg mąki
  • 25 g świeżych drożdży
  • ok. 300 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • NA SOS POMIDOROWY:
  • passata pomidorowa lub pomidory z puszki bez skórki
  • oliwa z oliwek
  • oregano
  • sól
  • DODATKOWO (1 piekielną pizzę)
  • ok.100 g bardzo cieńko pokrojonej pikantnej kiełbasy (włoska:salame piccante)
  • 5 pieczarek
  • 1/3 kulki mozzarelli
  • troszkę sera typu gorgonzola
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól

Pizza piekielna (pizza infernale) – jak zrobić?

  1. Wykonaj ciasto.
    Drożdże wymieszaj z cukrem i 100 ml ciepłej wody, a następnie odstaw na 10 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    W dużej misce wymieszaj mąkę z solą, a następnie dodaj rozczyn i resztę wody (dolewaj ją stopniowo wyrabiając ciasto, w ten sposób będziesz kontrolować konsystencje ciasta).
    Wyrabiaj ciasto przez ok. 10- 15 min.(tak długo, aż zacznie odklejać się od ręki). Ciasto nie może być zbyt twarde, powinno być puszyste, gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na min. 40 min.
    Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części, każdą część wyrabiaj na lekko opruszonym blacie, aż ciasto stanie się gładkie, uformuj kulki, posyp mąką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 20 min.
    Po wyrośnięciu z każdej kulki rozwałkuj placek o średnicy ok. 32 cm (podsypuj mąką), a następnie przełóż na blaszkę wysmarowaną oliwą. Jeżeli bedzie Ci łatwiej wysmaruj blaszkę oliwą i rozprowadź ciasto rękami bezpośrednio na blaszce.
    Poczekaj aż troszkę podrośnie, a następnie nakładaj składniki.
  2. Do wysokiego garnka wlej passatę, trochę oliwy do smaku, dopraw solą i oregano. Następnie gotuj po przykryciem, od czasu do czasu mieszając, tak długo, aż passata stanie się bardziej gęsta i trochę ciemniejsza (około 30 min.)
  3. Nagrzej piekarnik do maksymalnej temperatury 250℃.
    Nakładaj składniki na ciasto.
    Najpierw sos pomidorowy, pieczarki pokrojone, kiełbasę i pieczrki pokrojone w cieniutkie plasterki. Następnie dopraw solą (uwaga kiełbasa i ser są słone) i polej odrobiną oliwy z oliwek. Na sam wierzch rozłóż mozzarelle i gorgonzolę pokrojoną na małe kawałeczki. Włóż blachę z przygotowaną pizzą na środkową część piekarnika.
    Piecz przez około 15 – 20 minut, aż boki pizzy się zarumienią, a spód będzie upieczony.
    BUON APPETITO!!!

PIZZA PIEKIELNA (PIZZA INFERNALE) – dodatkowe informacje

Jeżeli nie masz czasu na przygotowywanie sosu pomidorowego,
zrób pizzę z passatą pomidorową bez wcześniejszego jej gotowania.
Ja często tak robię i pizza wychodzi równie smaczna!

Nie wiem czy uda Wam się znaleźć oryginalną włoską pikantną kiełbasę. Jeżeli takiej nie znajdziecie to zastąpcie ją np. pikantną polską salami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pizza po bolońsku
Następny przepis: PIZZA pszenno-żytnia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode