Pizza na żytnim spodzie

Pizza na żytnim spodzie

Zapraszam do wypróbowania licznych dobrodziejstw pizzy na żytnim spodzie – alternatywnego pomysłu dla miłośników tego pysznego, włoskiego dania. Pomysł na ciasto żytnie na pizzę to doskonały sposób na urozmaicenie typowego, pszenicznego menu. Pizza żytnia charakteryzuje się niezwykle bogatym smakiem i chrupkością, która zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Przepis oparty jest na mące żytniej, która dodaje pizzy nie tylko ciemniejszego odcienia, ale także bardziej intensywnego, głębokiego smaku. Jedyne co pozostaje, to ulubione dodatki – sos, ser, warzywa, mięso, a pizza będzie gotowa.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 500 g mąki żytniej
  • 120 g płatków owsianych
  • 2 łyżeczki soli
  • suszone zioła w/g smaku: oregano, słodka papryka, bazylia
  • 1 łyżka ziół do grilla lub prowansalskich
  • ok. 2 szklanek cieplej wody
  • Rozczyn:
  • 50 g drożdży
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka płaska cukru
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • Dodatki do pizzy, według upodobania:
  • 500 g pieczarek
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 10-12 szt. czarnych oliwek
  • 10 plasterków salami
  • 300 g żółtego sera
  • natka pietruszki lub cebula dymka
  • koncentrat pomidorowy
  • olej z pestek winogron

Pizza na żytnim spodzie – jak zrobić?

  1. rozczyn drożdżowy

    1.

    Przygotowanie rozczynu:

    Drożdże, olej, cukier i szklankę ciepłej wody- wszystko razem mieszamy na gładką, gęstą masę.

    Nie odstawiamy go do wyrośnięcia, ale od razu wlewamy do ciasta.

  2. składniki na żytnią pizzę

    2.

    Przygotowanie ciasta żytniego na pizzę:

    Do miski wsypujemy mąkę, sól, płatki, zioła przyprawowe, mieszamy.

  3. wyrabianie ciasta na żytnią pizzę

    3.

    Wlewamy rozczyn i wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Jeśli jest nadal suche wlewamy stopniowo więcej wody.

  4. wyrobione ciasto żytnie

    4.

    Formujemy kulkę i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

  5. ciasto żytnie na pizzę- na blaszce

    5.

    Z ciasta formujemy 2 okrągłe placki. Rozkładamy je osobno- cienko na blaszce wyłożonej pergaminem i nakłuwamy widelcem.

  6. ciasto żytnie posmarowane koncentratem pomidorowym

    6.

    Smarujemy ciasto koncentratem lub sosem pomidorowym własnej roboty.

  7. przesmażone pieczarki

    7.

    Pieczarki obieramy. Kroimy na cienkie talarki. Przesmażamy je krótko z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem na oliwie z pestek winogron.

  8. czarne oliwki

    8.

    Oliwki osączamy z zalewy, kroimy na 4 części.

    Kukurydzę osączamy z zalewy, przelewamy zimną wodą.

  9. pokrojona salami

    9.

    Salami kroimy w grubszą kostkę lub na cieście rozkładamy całe plasterki.

    Zieleninę siekamy.

  10. starty żółty ser

    10.

    Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.

  11. układanie warstw nadzienia na cieście żytnim na pizzę

    11.

    Na cieście żytnim i koncentracie układamy warstwy nadzienia: pieczarki, zieleninę, posypujemy ziołami.

  12. kolejne warstwy nadzienia na cieście żytnim

    12.

    Następnie układamy salami, oliwki.

  13. składniki na cieście zytnim

    13.

    Posypujemy kukurydzą.

  14. pizza żytnia- przed pieczeniem

    14.

    Wierzch obsypujemy startym żółtym serem.

  15. upieczona żytnia pizza

    15.

    Nastawiamy piec na 270 stopni i wkładamy pizzę na ok. 10 min .

  16. pizza żytnia po upieczeniu

    16.

    Gorące placki pizzy wyjmujemy z pieca, zdejmujemy pergamin. Kroimy radełkiem na trójkąty i spożywamy na gorąco.

  17. pizza żytnia

    17.

    Smacznego:)

Porady – Pizza na żytnim spodzie

Z tej proporcji wychodzą dwa placki. Wkładam je od razu do pieca, jedna pod drugą na blachach.

Składniki sypkie na ciasto powinny mieć temp. pokojową.

Pieczarki mogą być surowe, pokrojone w cieniutkie plasterki. Cebulę surową w cieniutkich piórkach, bez przesmażania możemy posypać na składniki.

Zamiast suszonych przypraw, użyć możemy świeżych, czy to bazylii, czy oregano.

Koncentrat pomidorowy możemy zastąpić sosem pomidorowym lub ostrym keczupem.

Dłonie należy zwilżyć oliwą, wtedy łatwo będzie nam rozłożyć ciasto żytnie na blaszce.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pizza na ziemniaczanym cieście
Następny przepis: Pizza po bolońsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode