Pizza na żytnim spodzie
Składniki:
- Ciasto:
- 500 g mąki żytniej
- 120 g płatków owsianych
- 2 łyżeczki soli
- suszone zioła w/g smaku: oregano, słodka papryka, bazylia
- 1 łyżka ziół do grilla lub prowansalskich
- ok. 2 szklanek cieplej wody
- Rozczyn:
- 50 g drożdży
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka płaska cukru
- 1 szklanka ciepłej wody
- Dodatki do pizzy, według upodobania:
- 500 g pieczarek
- 3 łyżki kukurydzy z puszki
- 3 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- 10-12 szt. czarnych oliwek
- 10 plasterków salami
- 300 g żółtego sera
- natka pietruszki lub cebula dymka
- koncentrat pomidorowy
- olej z pestek winogron
Pizza na żytnim spodzie – jak zrobić?
-
1.
Przygotowanie rozczynu:
Drożdże, olej, cukier i szklankę ciepłej wody- wszystko razem mieszamy na gładką, gęstą masę.
Nie odstawiamy go do wyrośnięcia, ale od razu wlewamy do ciasta.
-
2.
Przygotowanie ciasta żytniego na pizzę:
Do miski wsypujemy mąkę, sól, płatki, zioła przyprawowe, mieszamy.
-
3.
Wlewamy rozczyn i wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Jeśli jest nadal suche wlewamy stopniowo więcej wody.
-
4.
Formujemy kulkę i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
-
5.
Z ciasta formujemy 2 okrągłe placki. Rozkładamy je osobno- cienko na blaszce wyłożonej pergaminem i nakłuwamy widelcem.
-
6.
Smarujemy ciasto koncentratem lub sosem pomidorowym własnej roboty.
-
7.
Pieczarki obieramy. Kroimy na cienkie talarki. Przesmażamy je krótko z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem na oliwie z pestek winogron.
-
8.
Oliwki osączamy z zalewy, kroimy na 4 części.
Kukurydzę osączamy z zalewy, przelewamy zimną wodą.
-
9.
Salami kroimy w grubszą kostkę lub na cieście rozkładamy całe plasterki.
Zieleninę siekamy.
-
10.
Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
-
11.
Na cieście żytnim i koncentracie układamy warstwy nadzienia: pieczarki, zieleninę, posypujemy ziołami.
-
12.
Następnie układamy salami, oliwki.
-
13.
Posypujemy kukurydzą.
-
14.
Wierzch obsypujemy startym żółtym serem.
-
15.
Nastawiamy piec na 270 stopni i wkładamy pizzę na ok. 10 min .
-
16.
Gorące placki pizzy wyjmujemy z pieca, zdejmujemy pergamin. Kroimy radełkiem na trójkąty i spożywamy na gorąco.
-
17.
Smacznego:)
Porady – Pizza na żytnim spodzie
Z tej proporcji wychodzą dwa placki. Wkładam je od razu do pieca, jedna pod drugą na blachach.
Składniki sypkie na ciasto powinny mieć temp. pokojową.
Pieczarki mogą być surowe, pokrojone w cieniutkie plasterki. Cebulę surową w cieniutkich piórkach, bez przesmażania możemy posypać na składniki.
Zamiast suszonych przypraw, użyć możemy świeżych, czy to bazylii, czy oregano.
Koncentrat pomidorowy możemy zastąpić sosem pomidorowym lub ostrym keczupem.
Dłonie należy zwilżyć oliwą, wtedy łatwo będzie nam rozłożyć ciasto żytnie na blaszce.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pizza na ziemniaczanym cieście
Następny przepis: Pizza po bolońsku