Pizza na ziemniaczanym cieście
Zbliża się weekend i nic nie umili nam jego oczekiwania, jak pyszne, domowe jedzenie. Szukacie prostego a zarazem nietypowego przepisu na kolację? Spróbujcie pizzy na ziemniaczanym cieście. To innowacyjna i ciekawa zmiana od tradycyjnej pizzy. Zapewni ona niecodzienne, smakowe doświadczenie również dla osób na diecie bezglutenowej. Ciasto ziemniaczane to doskonały sposób na urozmaicenie tradycyjnej pizzy i dodanie do niej niepowtarzalnego smaku. Co więcej, możemy go przygotować samodzielnie w domu, co jest dużą zaletą dla zwolenników domowego jedzenia. Inspirujcie się i zaskakujcie swoje kubki smakowe!
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 500 g obranych ziemniaków
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 cebuli
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- Dodatki:
- ok. 200 g kiełbasy
- 1/2 czerwonej papryki
- mała puszka kukurydzy
- ok. 5 szt. pieczarek
- ok. 50 g żółtego sera
Pizza na ziemniaczanym cieście – jak zrobić?
- Ciasto:
Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Gorące dobrze rozgnieść razem z cebulą i masłem. Ostudzić. - Dodać gałkę muszkatołową, pieprz, jajka i mąkę. Wymieszać łyżką. Wyłożyć na dużą blachę, rozprowadzić łyżką na kształt koła o średnicy ok. 26 cm, wyrównać.
- Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w półplasterki, lekko podsmażyć na 1 łyżce oleju. Ostudzić.
- Kiełbasę pokroić w plasterki.
- Paprykę pokroić w paseczki.
- Na wierzch ciasta ziemniaczanego wyłożyć kiełbasę, paprykę, kukurydzę i pieczarki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piec ok. 25 minut.
- Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać na wierzch upieczonej pizzy. Wstawić jeszcze raz do piekarnika na ok. 1 minutę.
Pizza na ziemniaczanym cieście – dodatkowe informacje
Można dodawać dowolnie inne składniki na wierzch ziemniaczanego ciasta.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pizza na nocnym cieście
Następny przepis: Pizza na żytnim spodzie