Pizza na ziemniaczanym cieście

Pizza na ziemniaczanym cieście

Zbliża się weekend i nic nie umili nam jego oczekiwania, jak pyszne, domowe jedzenie. Szukacie prostego a zarazem nietypowego przepisu na kolację? Spróbujcie pizzy na ziemniaczanym cieście. To innowacyjna i ciekawa zmiana od tradycyjnej pizzy. Zapewni ona niecodzienne, smakowe doświadczenie również dla osób na diecie bezglutenowej. Ciasto ziemniaczane to doskonały sposób na urozmaicenie tradycyjnej pizzy i dodanie do niej niepowtarzalnego smaku. Co więcej, możemy go przygotować samodzielnie w domu, co jest dużą zaletą dla zwolenników domowego jedzenia. Inspirujcie się i zaskakujcie swoje kubki smakowe!

Składniki:

  • Ciasto:
  • 500 g obranych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • Dodatki:
  • ok. 200 g kiełbasy
  • 1/2 czerwonej papryki
  • mała puszka kukurydzy
  • ok. 5 szt. pieczarek
  • ok. 50 g żółtego sera

Pizza na ziemniaczanym cieście – jak zrobić?

  1. Ciasto:
    Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju.
    Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Gorące dobrze rozgnieść razem z cebulą i masłem. Ostudzić.
  2. Dodać gałkę muszkatołową, pieprz, jajka i mąkę. Wymieszać łyżką. Wyłożyć na dużą blachę, rozprowadzić łyżką na kształt koła o średnicy ok. 26 cm, wyrównać.
  3. Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w półplasterki, lekko podsmażyć na 1 łyżce oleju. Ostudzić.
  4. Kiełbasę pokroić w plasterki.
  5. Paprykę pokroić w paseczki.
  6. Na wierzch ciasta ziemniaczanego wyłożyć kiełbasę, paprykę, kukurydzę i pieczarki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piec ok. 25 minut.
  7. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać na wierzch upieczonej pizzy. Wstawić jeszcze raz do piekarnika na ok. 1 minutę.

Pizza na ziemniaczanym cieście – dodatkowe informacje

Można dodawać dowolnie inne składniki na wierzch ziemniaczanego ciasta.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pizza na nocnym cieście
Następny przepis: Pizza na żytnim spodzie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode