Pizza na kukurydzianym spodzie

Pizza na kukurydzianym spodzie

Fanów włoskiej kuchni raczej nie trzeba przekonywać do smaku pizzy, która jest jednym z najbardziej popularnych dań na całym świecie. Tym razem proponuję nieco nietypową wersję tej potrawy – pizzę na kukurydzianym spodzie. To doskonały sposób na urozmaicenie klasycznego przepisu na pizzę. Ta odmiana wyróżnia się przede wszystkim lekkim i chrupiącym spodem, który dodaje pizzy niepowtarzalnego smaku. Co więcej, kukurydza jest bogatym źródłem błonnika, co sprawia, że pizza na kukurydzianym spodzie to nie tylko smaczna, ale także zdrowsza alternatywa dla tradycyjnej pizzy.

Składniki:

  • Na dwie pizze o średnicy około 30 cm:
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 25 g drożdży
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • letnia woda około 220 ml

Pizza na kukurydzianym spodzie – jak zrobić?

  1. Drożdże mieszamy z cukrem, łyżką mąki i odrobiną wody, odstawiamy do wyrośnięcia.
    Do miski wkładamy obie mąki, sól, olej, dodajemy wyrośnięte drożdże i dolewamy po stopniowo wodę, jednocześnie zagniatając ciasto. Wody dajemy tyle, aby ciasto było sprężyste w konsystencji ciut luźniejsze od pierogowego.
    Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple do wyrośnięcia.
  2. Następnie wałkujemy cienko, przenosimy natłuszczoną na blaszkę lub formę do pieczenia pizzy, smarujemy ulubionym sosem, wykładamy dodatki, mogą to być pieczarki, wędlina warzywa, wszystko zależy od upodobać i fantazji, posypujemy tartym serem i pieczemy 15 minut w 200 *C.

Pizza na kukurydzianym spodzie – dodatkowe informacje

Z tej porcji ciasta wyjdą 2 pizze ok. 30 cm średnicy na cienkim spodzie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: PIZZA MARGHERITA
Następny przepis: Pizza na nocnym cieście

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode