PIZZA MARGHERITA

PIZZA MARGHERITA

Pizza Margherita to kwintesencja włoskiej kuchni. Simpleks w smaku, ale pełna wyrafinowanych aromatów, jest prawdopodobnie najbardziej rozpoznawalnym daniem z Italii na świecie. Kluczem do jej sukcesu jest prostota: ciasto na pizze, sos pomidorowy, świeża mozzarella i bazylika – to wszystko. Chociaż składniki są proste, aby zrobić prawdziwą Pizzę Margheritę zgodną z tradycją, musimy użyć świeżych, wysokiej jakości produktów. Ten przepis pokazuje, jak pobić tę niepowtarzalną domową pizzę Margherita. Gotowy/a na wyzwanie? Spróbujmy więc przygotować to klasyczne, nieśmiertelne danie. Czekaj na wskazówki krok po kroku!

Składniki:

  • (na 3 pizze o średnicy 32 cm)
  • NA CIASTO:
  • 0,5 kg mąki
  • 25 g świeżych drożdży
  • ok. 300 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • NA SOS POMIDOROWY:
  • passata pomidorowa lub pomidory z puszki bez skórki
  • oliwa z oliwek
  • świeża bazylia
  • sól
  • pieprz
  • DODATKOWO:
  • 2 mozzarelle
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • świeża bazylia

Pizza margherita – jak zrobić?

  1. 2.
    Przygotuj sos pomidorowy. Do wysokiego garnka wlej passatę, trochę oliwy do smaku, dopraw solą, pieprzem i bazylią (możesz użyć jedynie łodyżek bazylii i parę listków – ważne żeby bazylia „oddała” swój smak). Następnie gotuj bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając, tak długo, aż passata stanie się bardziej gęsta i trochę ciemniejsza (ok. 30 min.)

Pizza Margherita – dodatkowe informacje

Jeżeli nie masz czasu na przygotowywanie sosu pomidorowego, zrób pizzę z passatą pomidorową bez wcześniejszego jej gotowania. Ja często tak robię i pizza wychodzi równie smaczna!


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pizza mamy
Następny przepis: Pizza na kukurydzianym spodzie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode