PIZZA MARGHERITA
Pizza Margherita to kwintesencja włoskiej kuchni. Simpleks w smaku, ale pełna wyrafinowanych aromatów, jest prawdopodobnie najbardziej rozpoznawalnym daniem z Italii na świecie. Kluczem do jej sukcesu jest prostota: ciasto na pizze, sos pomidorowy, świeża mozzarella i bazylika – to wszystko. Chociaż składniki są proste, aby zrobić prawdziwą Pizzę Margheritę zgodną z tradycją, musimy użyć świeżych, wysokiej jakości produktów. Ten przepis pokazuje, jak pobić tę niepowtarzalną domową pizzę Margherita. Gotowy/a na wyzwanie? Spróbujmy więc przygotować to klasyczne, nieśmiertelne danie. Czekaj na wskazówki krok po kroku!
admin
Składniki:
- (na 3 pizze o średnicy 32 cm)
- NA CIASTO:
- 0,5 kg mąki
- 25 g świeżych drożdży
- ok. 300 ml ciepłej wody
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- NA SOS POMIDOROWY:
- passata pomidorowa lub pomidory z puszki bez skórki
- oliwa z oliwek
- świeża bazylia
- sól
- pieprz
- DODATKOWO:
- 2 mozzarelle
- sól
- oliwa z oliwek
- świeża bazylia
Pizza margherita – jak zrobić?
-
2.
Przygotuj sos pomidorowy. Do wysokiego garnka wlej passatę, trochę oliwy do smaku, dopraw solą, pieprzem i bazylią (możesz użyć jedynie łodyżek bazylii i parę listków – ważne żeby bazylia „oddała” swój smak). Następnie gotuj bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając, tak długo, aż passata stanie się bardziej gęsta i trochę ciemniejsza (ok. 30 min.)
Pizza Margherita – dodatkowe informacje
Jeżeli nie masz czasu na przygotowywanie sosu pomidorowego, zrób pizzę z passatą pomidorową bez wcześniejszego jej gotowania. Ja często tak robię i pizza wychodzi równie smaczna!