Pizza mamy

Pizza mamy

„Pizza mamy” to urokliwe danie, które ma moc przeniesienia nas do chwil pełnych dziecięcych wspomnień. Wykorzystując tradycyjne składniki i tajemne sztuczki kulinarnego rzemiosła, ten przepis łączy w sobie autentyczność smaku z prostotą domowej kuchni. To doskonały pomysł na rodzinny obiad w weekend lub przekąskę na wieczór z przyjaciółmi. Oto przepis na niesamowitą „pizzę mamy”, która zapewni Ci smak, który od lat kojarzy się z domem. Serdecznie zapraszamy do odkrywania tego tradycyjnego daniu, które równie dobrze sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na szczególne okazje.

Składniki:

  • Ciasto: 3 szklanki mąki, 5 dag drożdży, 4 łyżki oliwy, 1 szklanka letniej wody, łyżka soli, łyżka cukru.
  • Na spód: koncentrat pomidorowy mały, 2 ząbki czosnku, łyżka majonezu.
  • Sos czosnkowy: mały jogurt naturalny, 3 ząbki czosnku lub łyżka czosnku w proszku, łyżka majonezu, 1 łyżka bazylii.
  • Dodatki: kiełbasa, ser żółty, pieczarki, cebula i inne.

Pizza mamy – jak zrobić?

  1. Na początku rozpuszczamy drożdże w wodzie, potem wsypujemy sól, cukier, mąkę. Mieszamy, a następnie urabiamy ciasto. gdy już będzie ładnie ugniecione dodajemy oliwę i znów razem ugniatamy. Przykrywamy ciasto w naczyniu ścierką i czekamy aż urośnie.
  2. Składniki jakie mają się znaleźć na pizzy zależą od nas. W moim przypadku sa to najczęściej cebula, kiełbasa, pieczarki. (Możemy te składniki wcześniej podsmażyć na patelni a cebulkę poddusić).
  3. Pulchne ciasto drożdżowe wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Na to smarujemy sos, wykonany z koncentratu zmieszanego z majonezem i rozdrobnionym czosnkiem.
  4. Wybrane składniki układamy na powierzchni ciasta, lekko wciskając do środka. (Nie dodajmy jeszcze sera). Wkładamy pizzę do rozgrzanego piekarnika do 220* i pieczemy przez 15 minut, po czym wyciągamy, dodajemy starty ser i wkładamy na 5 minut.
  5. Wykładamy gotową pizzę.
  6. Sos czosnkowy: Mieszamy jogurt z majonezem, dodajemy rozdrobniony czosnek i bazylię. Wkładamy do naczynia ze szczelnym przykryciem i odkładamy na chwilę do lodówki.
    Smacznego

Pizza mamy – dodatkowe informacje

Ser można pokroić też w kostki, tak robi moja mama. Wtedy to rozpływa się w ustach po ugryzieniu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pizza Kasii:)
Następny przepis: PIZZA MARGHERITA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode