Pizza Draculi
Poznaj smak nocy z pizzą Draculi – niezwykłym daniem, które pobudza kubki smakowe od pierwszego kęsa! Zestaw składników przypomina klasyczną pizzę, lecz kryje w sobie pociągającą nutę tajemniczości i niezapomniany posmak. Już sama nazwa niewątpliwie intryguje, a smak przekonuje nawet najbardziej wymagających. Pizza Dracula to kompozycja wyselekcjonowanych składników, które łączy się w sposób zaskakujący i pełen fantazji. Gwarancją niezapomnianego doświadczenia są unikalne, starannie dobrane składniki. Każdy, kto pokusi się o spróbowanie tej pizzy, z pewnością przekona się, że nawet kulinarny świat ma swoją ciemną stronę – pełną smaków i aromatów!
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 25 dag mąki
- 2 dag drożdży
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- kilka łyżek wody
- Dodatki:
- koncentrat pomidorowy
- zioła prowansalskie
- ser żółty
- pieczarki (ok. 150g)
- 2 czerwone cebule
- papryka
- kukurydza (ok. 0,5 puszki)
- salami lub szynka
- czosnek wedle uznania (2-3 ząbki)
Pizza draculi – jak zrobić?
- Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli i wlać olej. W szklance rozrobić drożdże z wodą i dolać płyn do miski. Wszystkie składniki dokładnie zagnieść. Nie dopuścić do rozrośnięcia się ciasta – wsadzić do lodówki na moment, gdy ciasto nie będzie nam potrzebne.
- Na patelni podsmażyć pokrojone pieczarki i cebule. Dodać przeciśnięty przez praskę bądź posiekany czosnek i smażyć razem.
- Ciasto na pizzę rozwałkować i wyłożyć nim formę, w której będziemy piec.
- Ciasto posmarować koncentratem pomidorowym i posypać ziołami prowansalskimi. Następnie wyłożyć pieczarkami i cebulą z czosnkiem, plastrami szynki bądź salami, kukurydzą, kawałkami papryki konserwowej oraz warstwą startego sera.
- Pizzę piec przez ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do ok. 200 stopni.
Pizza Draculi – dodatkowe informacje
Zamiast dodawać czosnek do pieczarek i cebuli przy smażeniu, można przygotować masło czosnkowe, którym można posmarować sobie pizzę po upieczeniu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: PIZZA KARNAWAŁOWA na SŁODKO (PIZZA DOLCE FRITTA)
Następny przepis: Pizza domowa z serem mozarella