Pizza bez glutenu.
Przygotowanie własnej, domowej pizzy to nie tylko kulinarna satysfakcja, ale również sposób na kontrolowanie jakości i ilości składników. Ten przepis na pizzę bez glutenu jest idealny dla osób z nietolerancją tego białka lub dla tych, którzy po prostu chcą spróbować czegoś nowego. Kluczem jest tu ciasto na pizzę bez glutenu, które jest równie proste do przygotowania, jak tradycyjne, a przy tym jest delikatne, lekkie i pyszne. Szczególną uwagę zwróćmy na wybór odpowiedniej mąki – to od niej zależy konsystencja i smak naszej pizzy.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 szklanka (140g) mąki bezglutenowej uniwersalnej
- 10g świeżych drożdży
- 1/3 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka oliwy
- szczypta soli i ulubione zioła
Pizza bez glutenu – jak zrobić?
- Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i odstawiamy na chwilę. Mąkę mieszamy z solą i ziołami, dodajemy oliwę i zaczyn, dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia – moje ciasto rosło ponad godzinę.
- Po wyrośnięciu wyrabiamy na stolnicy podsypanej mąką, wałkujemy w kształt koła, zawijamy brzegi i układamy ulubione dodatki – u mnie sos, ser, pieczarki, tuńczyk, papryka, kukurydza i suszone pomidory. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 210 stopni ok 30 minut.
Porady – dodatkowe informacje
Jeśli nie musisz rezygnować z glutenu, zamiast mąki bezglutenowej użyj po prostu mąki pszennej.