Pistacjowe choineczki
Jeśli jesteś fanem pistacji i szukasz kreatywnego sposobu na ich wykorzystanie w nadchodzące sezonie świątecznym, ten przepis jest dla Ciebie! „Pistacjowe choineczki” są proste do zrobienia a także przepięknie udekorują świąteczny stół. Intensywnie zielone pistacje tworzą piękny kontrast z bielą lukru i kolorowymi cukierkami, tworząc wesołe i smakowite repliki choinek. Przygotuj się na zachwyt gości zarówno nad ich wyglądem, jak i smakiem. Składniki są proste – wystarczą ci dobrej jakości pistacje, kilka innych podstawowych elementów, a na pewno zachwycisz swoich gości tą wyjątkową wariacją na temat świątecznego deseru.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 100 g pistacji mielonych
- 100 g migdałów mielonych
- 75 g cukru kryształu
- 50 g mąki
- 4 jajka
- 8 łyżek cukru pudru + do posypania
- sok z 1 małej cytryny
- czerwony pisak cukrowy
- cukrowe śnieżynki
„Pistacjowe choineczki” – jak zrobić?
- Przygotowanie foremki: Z papieru do pieczenia należy wyciąć 8 okręgów o średnicy 16 cm. Każdy naciąć od brzegu do środka koła. Zwinąć tworząc stożek. Rożki spiąć metalowym spinaczem.
- Ciasto: Białka ubić na sztywno z cukrem kryształem. Dodać migdały, mąkę i rozkłócone żółtka. Wszystko dobrze wymieszać. Masę przelać do rożków ustawionych w wysokiej formie na babeczki. Piec 25 minut w 180 stopniach.
- Sok z cytryny utrzeć z cukrem pudrem na gęsty lukier. Z wystudzonych choinek zdjąć papier. Każdą posmarować lukrem ze wszystkich stron zaczynając od szpica (zostawić centymetr ciasta na dole). Choinki obtoczyć w zmielonych pistacjach i odstawić na około 15 minut, żeby ta pokrywa stężała.
- Cukrowym pisakiem udekorować drzewka. Na czubek przykleić cukrową śnieżynkę. Przed podaniem oprószyć choinki cukrem pudrem.
Pistacjowe choineczki – dodatkowe informacje
W moim przypadku mielenie migdałów i pistacji polegało na włożeniu całych orzeszków do torebki foliowej i rozbijanie ich tłuczkiem :-))
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Piszinger kakaowy/czekoladowy
Następny przepis: Pizza bez glutenu.