Pikantny sos serowy

Pikantny sos serowy

Uwielbiasz kremowe sosy o ostrym zapachu i wyrazistym smaku? Nasz przepis na Pikantny Sos Serowy to połączenie kremowej gładkości sera z przypiekami intensywnego chili. Ten sos to doskonały dodatek do nachos, tacos, burritos lub do dipowania warzyw. Mieszanka przypraw, w której dominuje chili, nadaje sosowi niepowtarzalnej ostrości, a jego gęsta i aksamitna konsystencja to meritum dobrej jakości sera. Pikantny Sos Serowy zapewni Ci rozgrzewające doznanie dla kubków smakowych. Doskonale podkreśla smak dań i sprawia, że stają się one prawdziwą eksplozją smaku. Dodatek takiego sosu na pewno ożywi każdą potrawę!

Składniki:

  • 250 g sera cheddar
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki masła
  • 3/4 szklanki rosołu
  • 3/4 szklanki śmietanki 12%
  • mielone chili w płatkach

Pikantny sos serowy – jak zrobić?

  1. W rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji (najlepiej za pomocą trzepaczki rózgowej). Wlewamy rosół, mieszamy, wlewamy śmietankę, mieszamy, zagotowujemy. Rondel zestawiamy z ognia.
  2. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i stopniowo dodajemy do gorącego sosu, cały czas mieszając. Kiedy ser się rozpuści, stawiamy rondel na palnik i zagotowujemy, cały czas mieszając. Jeśli sos jest za gęsty, dodajemy 2-3 łyżki przegotowanej wody. Przyprawiamy mielonymi płatkami chili do uzyskania pożądanej ostrości.

Pikantny sos serowy – dodatkowe informacje

Sosu nie solimy – rosół i ser nadadzą mu wystarczająco słony smak.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pikantny kociołek z kiełbasą
Następny przepis: Pikantny twarożek z czosnkiem i koperkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode