Pikantny sos cebulowo – cytrynowy do mięsa
Pikantny sos cebulowo-cytrynowy do mięsa to doskonały sposób na ozdobienie każdego dania mięsnego. Sos ten, dzięki swojej pikantności, potrafi dodać odrobinę pikanterii każdemu posiłkowi, ale nie jest na tyle ostry, żeby przytłoczyć główny smak dania. Cebula doda niepowtarzalnej głębi smaku – swojego rodzaju słodkawej wytrawności umiejętnie przełamanej przez świeżą cytrynę. Ta mieszanka, razem tworzy idealną równowagę między pikantnością a delikatnością, co sprawia, że sos jest idealny do mięs. Jeśli liczysz na interesujący dodatek do swojej potrawy, ten sos cytrynowy do mięsa jest właśnie tym, czego szukasz.
Piotr Zieliński
Składniki:
- ok 500 -600 g mięsa szynki
- 2 duże cebule
- 1 duży ząbek czosnku
- zioła prowansalskie
- pieprz cytrynowy
- pieprz kolorowy
- sól czosnkowa
- sól – do smaku
- 2 łyżki masła klarowanego
Pikantny sos cebulowo – cytrynowy do mięsa – jak zrobić?
- Mięso kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm.
Obtaczamy w ziołach prowansalskich, dużej ilości pieprzu cytrynowego i świeżo zmielonego kolorowego. Odstawiamy na około 30 minut do lodówki.
Podsmażamy na łyżce masła po około 30 sekund z każdej strony.
Następnie przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą, tak aby przykryła mięso i gotujemy około 30 minut. - Cebulę kroimy w piórka. Podsmażamy na patelni z 1 łyżką masła klarowanego, solą czosnkową i szczyptą pieprzu kolorowego, aż będzie miękka.
Dodajemy do mięsa wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i gotujemy jeszcze około 5-7 minut, aż mięso będzie miękkie. - Na koniec możemy doprawić do smaku solą.
Dla lubiących jeszcze bardziej pikantne potrawy – pieprz czarny.
Sos cytrynowy do mięsa.
Pikantny sos cebulowo – cytrynowy do mięsa – dodatkowe informacje
Opcjonalnie można zabielić wodą z mąką lub śmietaną.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pikantny kociołek z kiełbasą
Następny przepis: Pikantny twarożek z czosnkiem i koperkiem